2012. szeptember 15., szombat

Elkerülhető-e az összeomlás? ~ VNTV

Csak egy link.


6 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Végre megnézhettem...elgondolkodtató. Mégis csak jó lesz az a pár négyzetméter kert a csarnok mellett.

Hanczur írta...

Pedig nem ijesztgetni akartalak.

Muzsi Attila írta...

Egyébként nekem tetszik ahogy Gyuri bá látja a dolgokat. Én is úgy látom, hogy a civilizációs összeomlás az éhezés, fázás és mocsokkal köszön be. Én csak azon csodálkozom, hogy aki ezzel a dologgal szembesül, nem harcol, hanem rögtön elkezd visszaszámolni, hogy mennyire tud alá menni a nyomorba, ahelyett, hogy törje magát, ahogy az öreg mondta, vannak lehetőségek és alternatívák. Persze itt jön aztán a vallásnak a nagy arató fatalizmusa, hogy ugye elvégre mind pór és hamuk vagyunk, nem érdemes csinálni semmit. Én már átbuktam ezen a buktatón. Nekem nem jó a vissza lépés. Inkább harcolok.
Azért is tetszett meg ez a megközelítés, hogy nem kezdte el a sorsot meg az istenverést, hanem szárazon felhozott pár példát, amivel meggyőzött, hogy igenis harcolni kell, hogy ne fázzunk, ne éhezzünk és ne legyünk mocskosak.
Ez is olyan rejtőien egyszerű. Csak mi mindig eltragizáljuk ezeket a dolgokat.
A plázacicákért nem aggódnék annyit, mert ugyanezek a kényeskedő cicák lesznek az első csúszómászók, akik kaparni fogják a földet éhségükben, akkor sem lesz eszük, amit használhatnának.
Rájöttem, lustaságom révén, hogy a kitépett gazt nem kell mindjárt kivetni a kert szélére, hanem nyugodtan ott lehet hagyni a hasznos növények közelében, mert árnyékolják a földet, visszafogják a harmatot. Kitépve már nem veszélyes, hanem hasznos. És ki tudja mennyi ilyen egyszerű trükk van?

Hanczur írta...

Szerintem meg pont számol. Aki a túlélésre számol, az a meglévőt osztja újra és újra. A sivatagban is cseppenként nedvesíti az ajakát, a hóviharban nem pisili ki a meleg hugyot, a száraz nyárban kevesebb ennivalót töm magába.
A plázacicát el fogják tartani, utána megöregszik, és vagy szomjan hal, vagy emberré válik.

erős ildikó írta...

Azért azt megjegyezném, hogy a videóban is többször negatív éllel elhangzó plázacica típust az őt megelőző generációk hozták létre, nem magától lett ilyen. Ami alatt azt értem, hogy esetleg nem azért hülye, mert alapvetően nincs esze, hanem mert a nagyszülei, szülei, iskolái, tanárai nem nevelték gondolkodásra, mi meg azt várnánk, hogy mégis csak lássa már kívülről magát és a helyzetét. Ez abszurd. Ahogy a gyerekektől is azt várnánk, hogy a tévéműsorokat megnézve biztos erkölcsi érzékkel és értelemmel válogassák ki, hogy mi a jó/rossz, a követendő vagy éppen elkerülendő példa. Mi az, ami "csak úgy" benne van a tévében, "szórakoztató", de nem kell ám komolyan venni vagy követni, mert nem szolgálja sem a saját, sem a társadalmunk javát. Természetesnek vesszük, hogy azt az erkölcsi és tudásbeli alapot, amit némelyikünk megkapott, azt mindenki birtokolja. Hát nem így van, mint ahogy a közös anyanyelv sem elegendő a dolgok és egymás megértéséhez. Ezt pedagógusként saját tapasztalatból tudom megerősíteni, a tantervek sem a megszerzett tudásra épülő gondolkodásra, hanem hasznos és kevésbé hasznos ismeretek puszta bemagolására koncentráltak. A gyerekek többsége értetlenül áll, ha akad tanár, aki a véleményére, saját ötleteire kíváncsi. Ez általánosítás persze, kivétel is van, de az a ritkább. Ma már nincs ráadásul semmilyen ideológiai háttér, mindenki "szabad". A nagyon durva polgárháború pedig (amit a videó említ) szerintem nem most folyik, hanem majd még ezután jön, ahol a hozzáállás ugyanaz lesz mint eddig, vagyis először a kisemmizett többség dühöngő pusztítása, majd a nép nevében a kevés erősebb valamiféle győzelme, túlélése a romokon. Újrafelosztása annak, ami még éppen van. Ha olaj már nincs, akkor másnak. Nincs új a nap alatt..., így gondolom. És még valami, ami kifejezetten zavart a videóban: az amúgy is ismert tények és folyamatok ismételgetése helyett miért nem hallottunk többet azokról a technológiákról, amelyek csak a megnevezésük szintjén fordultak elő a legvégén (vákuumenergia kicsatolása, spirálörvényes módszerek, szabályozott fúzió)? Vagy ezek mindenkinek nyilvánvalóak? Vagy úgysem értenénk? Szóval a sajnálkozáson túl valami konkrétumot...főleg egy mérnök szájából.

Hanczur írta...

A filmben említett technikai kutatásokról több filmje van a jutubin Egeli Györgynek. Ezen a beszélgetésen a magánembert szólaltatta meg a riporter. Nekem legalábbis azt mondta ez a kopasz figura, hogy nem csak szigorúan a képletekkel és kísérletekkel foglalkozik, de a történelemről is van elképzelése, és onnét is rendszerszemléletben lehet levezetni egy-egy civilizáció pusztulását. A római arisztokrácia sterilizálódását a míniumos pirosítók miatt. Az erdők kiirtásával nyert földekről az erózió elvitte a termőréteget. Ez utóbbit már általános iskolában is tanították, de délamerikai országok, óceániai szigetek járják ma is ezt az utat az elnéptelenedés felé.