2013. július 24., szerda

Ha a hegy nem megy Mohamedhez...

Mostanában elég sokat hallgattam a teremtésről, az asztrológia jeleiről, és nemrég helyrehoztam a katolikus templom harangidőzítőjét. A hét végén pedig felmásztam a hegytetőre is, közelebb voltam az éghez. Ma pedig mi történt?
Csöngettek. Egy körszakállas srác állt az ajtóban. A tapogatózó köszönés után hamar tegezésre váltottunk, és megkérdezte, hogy megnézném-e a becskeházi harangot.
Természetesen. Mikor?
Most.
Jó.
Amíg lefőtt a kávé, elhozta az autót, elszívott egy cigarettát, váltottunk pár szót is. Megmutattam, miként rakom itt a fészket.
Már az autóban ültünk, mire kiderült - lehet, hogy célzott rá halványan, de nem jöttem rá - ő a református lelkész itt a faluban. Becsület szavamra, legközelebb megjegyzem a nevét, most még a keresztneve sem maradt meg a mogyorónyi agyamban.
Felkaptattunk a haranghoz, ott pedig egy öreg bácsi őrzi a kulcsokat. Ő is azonnal 'lekáderezett', ki is vagyok én itt, közben pedig kibontottam az automata biztosítékot, a haranghúzó szerkezet elektromos kapcsolóit, és jókedvű viccmeséléssel telt az idő.

Disznó vicceket meséltünk. Én például azt, hogy a malacok vajon mivel mérnek hosszúságot?
RÖF-fel.

Lent nem derült ki, mi is a hézag, hát felmásztunk a toronyba is. Volt segítségem lámpával, csatárlánc adta le a hírt, mikor kapcsoljon le vagy fel valaki.
A falra felrögzített vezetékből sem derült ki semmi. Végül a harangok alatt bukkantam egy dobozra. Nagyobb diódákból összeállított graätz kapcsolás és egy tirisztor adja a feszültségez a tekercshez. (A tirisztor rossz) Előtte előtét ellenállásnak sorba kötve egy cekasz. Igazi hősugárzóból való.
A harang mozgató karján pedig egy kis doboz. Gondolom, higanykapcsoló lehet benne. A tirisztor rákapcsolja a tekercsre az egyenirányított 230V-ot. A tekercs közepébe lóg bele a kötél. A kötél végén egy műanyag cső. Benne vas vagy mágnes lehet. Az áramjárta tekercs húzza le a kötelet. Ha higanykapcsoló eléri a billenési szintet, elengedi az áramkört, és a harang visszahullik a saját súlyától.
Tirisztor nem volt nálam. Majd veszek Miskolcon. Akkor már sorkapcsot is. Nagyon rondán összerozsdált. Legyen az is kicserélve.
Hazatérés előtt visszarögzítettem a falra az automata biztosító gumantábláját. Ellenőrizendő a kis harangot bekapcsoltam, és jött a szikra. No nem az isteni szikra, csak a gumantáblát rögzítő csavar rövidre zárta a vezetéket. Biztosan nem egyforma csavarokkal volt fenn a falon, vagy aki felrakta korábban, annak szerencséje volt.
A következő látogatáskor azt is meg kell oldani. A vezetéket védő műanyag csőbe - bergman csőnek is mondják - belecsavarodik a csavar. Gipsz, meg fatipli lesz a megoldás. A csövet pedig ki kell görbíteni a csavar alól.
A hazaúton pedig nagy beszélgetés következett. A srác megmutatta a szilasi házát. Gyönyörű hely. Itt a szolgálati lakása előtt leültünk még beszélgetni. Belőlem is ömlött a szó. Jó volt feldolgozni; a Géczy Gábortól és az utóbbi időben innen-onnan szerzett 'tudományokat' szavakba önteni. Mint szomjas vándor a kútnál, úgy lett a szókortyokból lubickolás.
Meghívtam egy szalonnasütésre is a párjával, ha már itt lesz Nufi.
Most pedig jöhet a munka.
Előszedem a komjáti haranghúzó dobozról készített fényképet, és visszarajzolom a tirisztoros áramkört. Hátha valamit még abból is tanulok. A javítás a jövő hétre, vagy a következőre marad. Így beszéltük meg. A Nufi látogatása most a kitűzött cél. Kitakarítani a fészket.

http://www.komjati.hu/szallashelyek.php

Itt a link. Csak el kell olvasnom, hogy Barabás Péternek hívják.

Nincsenek megjegyzések: