2013. augusztus 14., szerda

Impulzus üzem

Az impulzus görög eredetű szó, lökést jelent.
Így maradt meg a fejemben az iskolai tananyagból. Persze az elektronika külön ágát jelöli az impulzustechnika.
Egyébként a szervezet erőforrásait is lehet tágítani ilyen módon. Az 'emberfeletti' erőfeszítések között pihen a szervezet, és újra használható lesz.
Most például a tegnapi felpörgésem lihegem ki, de itt vannak anyuék is, és az is másfajta figyelemösszpontosítást igényel.

Például a múlkor arról nyafogtam, mennyire nem figyel rám az anyám, amikor mondanék valamit, és a mostanában hallgatott előadók - nem ismétlem a nevüket, majd csinálok link-csokrot, és kiteszem oldalsávra, ha el nem felejtem.
Az egyikük elemzett egy amerikai filmet, amiben egy professzort a saját alkotása - egy robot - akarta meggyógyítani, és az elhessentette magától. Az ő ideje lejárt.
A rendszere korhadt, nem alkatrészcserés.... mondhatnám.
Az én anyám is szinte csak  egyirányú kommunikációra hajlandó. Meghallgathatom, mit akar ő.
Végülis a többi előadó is arra lyukadt ki, hogy az isten a maga képmására teremtette az embert, és ha már mi is teremtőkké váltunk, akkor csak az utód felé lehet hatásunk. Visszafelé nem. Nincs visszacsatolási pont. Vagy ha van, az nem hozzáférhtő, a belső szabályzó mechanizmustól függ. Engedélyezi, vagy nem.
Nekem ost ráült egy angyalka a fejemre, és itt lóbálja a lábát a szemem előtt. Legszívesebben ledőlnék szundítani. Aztán újra felpörögnék.
Aztán kiveszem az Erzsi néni szétszedett óráját, és megnézem a csengőt rajta.
Most elegendő hallgatott szöveg van a fejemben. Fel kell dolgozni.
 ....
Még valami. Ez persze nem  az én felfedezésem, csak én is rácsodálkoztam.
Egy öreg pap szövegét - (Gál Péter) - vágták össze a Szántai Lajos és Pap Gábor rövid videojával. Az öreg olyan fennsőbbséges hangnemben beszélt, amit nagyon régi szinészektől hallottam eddig csak.
Érdekes.
Érdekes, egy öreg ember, mennyire elszakad a környezettől. Az a tisztelet sincs benne, hogy a másik munkáját legalább értelmezze. 
Persze értem. Felfogtam. A 'jövő nemzedéke' (ld. Heribert Illig) már nem tud hangot találni egy  vénemberhez,  de Papp Gáborék nem az ő 'teremtményei'. Ha nem is az ő korosztálya, azért nem lehet nagy korkülönbség.
Hm.
Jó lenne megőrizni a a kíváncsiságomból valamit öregkoromban is! 

2 megjegyzés:

Tronika Elek írta...

Anyukád milyen csillagjegyű?

Hanczur írta...

Bika.
Bocsánat, csak most vettem észre a kérésed.