2013. november 15., péntek

Mi lesz Bélával?

Köszönöm, a hátam már egyre jobban van, és ma nem a kocsiban "süllyedtem" végig meditatív állapotban Ildi látogatását. Béla benn van a kórházban.
Hónapok óta egyetlen éjszakát nem alszik végig. Fáj a lába.
Az érműtét előtt ilyen baj nem volt, de azóta mindenféle. Az érműtétre szükség volt, hogy az üszkösödés megálljon. Eddig világos.
Akkor egy sebész doki vette fel a sürgősségin, és azt mondta Nufinak, hogy egy bénult embernél  kisebb kockázattal jár a láb eltávolítása, mint az érműtét. Ijesztően hangzott, és az érsebész is adott esélyt Bélának. Második műtéte után az üszkösödés megállt, de agyonnyugtatózták, amitől megállt az emésztése. Egészen pontosan a Contramál nevű méregtabletta volt a legrosszabb hatással. Ez már nem is nyugtató, hanem valami bódító szer a fájdalom ellen.
Volt más is, ami nyálafolyós bábbá tette, aki a gyógyszert sem volt képes lenyelni, de a folyadékot sem tudta felvenni, száradt ki a szervezete. Az infúzió pár napra jobb kedvre derítette talán, de amíg Komjátiban voltam Nufi bevitette a gasztroenterológiára is. Ott kihajtották belőle a lassan kővé váló bélsarat, de az emésztése azóta állt helyre, mióta "lehozta" a Contramálról.
Azóta péksütemény, sült tök, csokoládé, gyümölcsök, minden elfogy. Inni nem szeret most sem, de télen nincs akkora vízveszteség.
A mostani kórházba szállítás oka a lábfájdalom.
Ez úgy történik, hogy a mozgóképes bal kezével megragadja a jobb oldali korlátját az ágynak, és görcsben rángatózik. Ettől a bokáján seb van. Nufi ezt kezelgeti.
Külön könyörgés volt, és a sürgősségin keresztül végre felvették. Azóta infúziót kap, és mosolyog, de amikor rájön a fájdalom, akkor nem üvölt, csak berándul a korlátba kapaszkodva, és az akaratlagosan nem mozgatható béna lábáról radírozza le a húst.
Voltunk vele itt az SZTK-ban, és ott megröntgenezték. Nincs csontot érintő baj. Nekem úgy tűnt,  doki elmenekült, mire a lelet elkészült, de Nufi kapott valami ezüst tartalmú különleges kötszert. 
Mióta bekerült a kórházba, a seb egyre nagyobb. A kötést Nufi cseréli, de mára nem a Nufi kötése volt Bélán - egy hét után - ráadásul azt leradírozta gézestől, mindenestől.
A hét végén már majdnem hazaadták, de Nufi írt egy levelet a kezelőorvosnak, hogy nappal nem igazán látható ez a görcsös rángatózás.
Mára kaptunk időpontot. Végre szóba állt velünk az orvosa. Fiatal nő.
A megjelenés egy utasítással kezdődött, hogy hol várjunk.
A következő belépő (antré) kérdő hangsúlyú
 - Igen? .....
No, ez a fellengzős hangnem már csak azért is érdekes, mert arról lett volna szó, mit csináltak Bélával?
Megpróbálom leírni, mi lett volna a szitu.
Egy beszédképtelen emberről a gyámja érdeklődik, mint anya a kiskorú kezeltről. Mondjon valamit, mit csináltak, mit tapasztaltak.
Mi azért ketten voltunk, és támadó hangneme ellenére udvariasan érdeklődtünk.
Felmerült a lábeltávolítás is, amit az elviselhetetlen fájdalom indokol, de ő elégségesnek tartja a keringést, és semmi bajt nem talál.
A probléma viszont nem a keringés, hanem az elviselhetetlen fájdalom. Ha ez idegi eredetű, akkor ott keressünk megoldást, ha a fejében hal el agyterület, akkor arrafelé, ha mégis a keringés a ludas, akkor arra, ha a zsugorodó izomzat okozza, akkor bármi.
Erre a hölgy besértődött. Igaz, megjegyeztem, hogy itt egy emberről van szó.
Ennek mián én hazugságnak értékelem, azt a mondatát, hogy szépen gyógyul a sebe. Nufi köti, és látja, hogy már nem csak lyuk van, és már vérzik is, de mára már valadékozik is.
Na most mi van?
Nem a keringést akarjuk rájuk bizonyítani, hogy rossz, hanem azt a kegyetlen fájdalmat okozó 'hibát' megtalálni.
Nem igaz, hogy ez EEG vagy EKG folyamatos, 24 óráig regisztrálva ne mutatná meg a a hőpapír szalagon! Vagy akár egy notebookon is lehetne regisztrálni.
Persze, hogy nem tudja hívni a nővért éjjel, ha nem éri el a csengőt. Persze, hogy nem tudnak róla, mert a fájdalmában nem kiabál. Csak akkor, ha véleménye van a vele történő folyamatokról. Sem injekcióra, sem egyéb fájdalomkeltésre nem tiltakozik, nem kiabál.
A mi problémánk most is az, hogy Bélának nagyon fáj a lába, Ettől nem tud aludni, és Nufi is kikészül. Értjük, hogy látják, mi nem okozza, de akkor jó lenne azt tudni, hogy mi okozza.
Azt szeretnénk tudni, hogy mi lesz Bélával.

4 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Nem tudom mi lesz Bélával. Belátom, nem vagyok egy precíz asztalos, nem is volt sosem szándékom a szakmai bravúr, az akartam lenni, aki a széket ülésre csinálja, nem dísznek a házba. De sosem csúfolkodtam egy törött lábbal, ha javításra hozták. Viszont amit a feleségem veseműtétje alkalmával tapasztaltam az orvosokkal kapcsolatban, az a pimasz felületességük, pénzsóvárságuk, szerintem megér egy pár év börtönt. Naponta négy-öt műtétet hajtott végre, szegény feleségemet öt órát tartották egy hideg asztalon meztelenül, elzsibbasztva, amíg sorra került, fél óra alatt megműtötte az orvos, csak mi adtunk neki kétszáz eurót, mint kiderült rémes keveset adtunk, hisz négy-ötszáz euró a csúszópénz egy ilyen műtétre. Naponta megkeresi a kétezer eurót. Lehet, hogy ezért ilyen irritáltak ezek az orvosok....

Hanczur írta...

Ezt úgy szoktam mondani, hogy szaktudással anyaghiány. Nem éreztem, hogy a markát tartaná. Egyszerűen nem érti, de a nagyobb baj, hogy nem is érdekli, mi a baja egy béna embernek.
Felvetettem azt is, hogy röntgenkészülékeket javított aktív korában. Erre volt válasz, hogy akkor daganatos betegség szokott lenni.
Az ilyen szokott szavakra pedig én vagyok érzékeny, mert szakmai gőg, amikor a szokott problémákon túl nem lát a szaki. Akkor az betanított munkás. Akinek nem mondták el, hogy ilyenkor mi a teendő.
Nufi jegyezte meg, hogy a Dr. House filmben, bár idegesíti - legalább szakmai kihívásnak veszi a doki, hogy megtalálja a OK-ot.
Itt fel sem merül a kiváltó ok keresése. Csak hivatkozás, hogy ilyen-olyan műszer.
Hát nem. Én akár le is videózom a tevékenységét, de mivel az osztályokon éjjel-nappal van nővér, de létezik kamerás megfigyelő is spec esetekre, de még egy biztonsági őrnek is van monitorja apró kamerákkal, pont az egészségügynek ne volna erre egy nővére egyetlen éjszakára? Akinek elhiszik, hogy Béla nem szimulál?
Nem, ők lemondtak egy béna emberről, és ezt nem vágják a képünkbe, hanem hazugságra kényszerítenek egy zöldfülű szakorvost.
Olyan hibát nem vétene vén róka, hogy bevallja, a másik szakorvos által javasolt izomlazító gyógyszert meg sem próbálja, csupán egy hét után a reklamáló levél hatására.
Értem, vagy érteni vélem, miként dobnak be valakit a mély vízbe, de így süllyed az etika.
Mondhatnám még az észrevételeim, de Dr. Kende Péter Kik vagytok ti, istenek? c. könyve jut eszembe, és inkább a Yotengritet olvasom. Remélem, hogy hatással lesz rám.

Muzsi Attila írta...

Van még egy ilyen orvosos sorozat, ahol a rezidensek azért harcolnak, hogy nehéz operációknál aszisztálhassanak, a tanulás végett...éppen mondtam a feleségemnek,na hol látsz ma ilyesmit?
De így van ez a gyógyszerész szakmában is, most hogy a feleségem 21 patikát felügyel, ki van akadva a gyógyszerészek szakmai bunkóságától és főképp attól, hogy mennyire érdektelenek. De attól nagy úriasszonyoknak tartják magukat. (az asztalosokat már meg sem említem...)

Hanczur írta...

Csak a szakmai alázat hiányzik. Értem. Ez a ló túloldala. Átesett már mindenki, és aki nyeregben van, csak röhög rajtunk.