2013. november 9., szombat

Nyűgöz - nyugosz

Nagyon előkerült ez a nyűg szó a magyar tömegtájékoztató rendszerben. Mindent és mindenkit lenyűgöznek. Erőszakkal bizonyos testhelyzetbe kényszerítenek.
Eddig marhák szarvánál fogva a lábához kötéséről hallottam, és kikerestem a Czuczor Fogarasi szótárból is.


NYŰG, fn. tt. nyűg-öt, v. nyüg-öt, harm. szr. — e, v. —je. Szőrből, vagy kenderből csinált kötélféle eszköz, mely által a mezőre vitt lovakat egyenként, vagy kettesével alsó lábszáraiknál fogva megkötik, mi fapeczek által történik. Hasonló hozzá, de anyagra különbözik tőle: békó, v. békló, mely lánczból, és vaspereczből áll, és bezárható. Nyűgöt tenni a lovak lábára. A nyűg nem menti meg a tilost. (Km.). Innen átv. ért. nyűgnek mondják a baromfiak lábaira tekerődző pozdorját, továbbá : mindenféle aprólékos akadályt, mely a szabad mozgást, cselekvést hátráltatja; valamint azon embert is, ki másnak alkalmatlan, kit magáról le nem lehet rázni, péld. nyűgnek mondja az anya az oly gyermeket, ki mindig rajta csügg, kitől sehová sem távozhatik. Némely vendég, látogató valódi nyűg. A hajózásban oly kötél, mely egy másikat, vagy bármit egyebet valamihez közelebb tart, ilyen például az őrfánál az, mely a lovaskötelet ehhez foglalja. (Bremse. Kenessey A.).

Hangra és értelemre nézve legrokonabb nyüst szóhoz; amennyiben ez gorombább, vagy erősebb fonalat is jelent.

Ha a szó magánhangzóját mély hangrendűre cserélem a nyugalom felé indulhatok. Hát a végső nyugalom is odalenn vár a földben, és az élet nyűgjei érezhető akadályok. Ez a varázsszó is ezért lett ennyire divatos.

Tegnap a piramis működésén nyűglődtem, reggel az ágy nyugalma meghozta a felismerést.  A piramis közepén üreg található, és oda lehet gyűjteni a metánt. Biztos elmondta Kiss Imre is, de vagy nem fogtam fel, vagy átsiklottam fölötte. A föld alatti járatokból a széndioxid (borgáz) szépen kivezethető, ha lejtős szellőző nyílásokat nyitunk a rendszer alján, és a levegőnél könnyebb metán a piramis üregében sűrűsödik be.
Eddig jutottam az elemzésben, és az agyam tovább zakatol a témán. Ott fogjuk a gázt, és?... 
Imre azt mondja, hogy nyolc fok különbséget mérnek a meleg hegyek, és a hidegek közt? A nyolc fok elegendő a növények életben tartásához, azaz a barlangrendszerben meghúzódó emberek élelmezésére.
Itt valami bukfenc van, amit még nem értek, vagy bakira bukkantam.
Nem baj. Még nem válaszolt, pedig van még kérdésem hozzá.
Például, hogy a fáraó szarkofágján a hatalmi jelvényként szorongatott korbács Imre szerint kétágú, a fényképeken három szőrből, madzagból, szíjból, nem tudom miből van és egy nyélből.  A szakaszfelező célszerszám akkor is működőképes. A szakasz két szélére rögzíti a két lelógót, a botot felemeli, és a harmadik lelógó pont a közepét mutatja a felezendő szakasznak. Ha kicsi a szakasz, elég rálépni, ha nagyobb, akkor két ember rááll a két szélére, a harmadik pedig magasra tartja a közepét.

Érdekességnek itt a következő bizonyíték. A Rakacai templom ablakából a vele egy szintben látható célkereszt a harang torony tetején engem meggyőzött a jelvény feladatáról.

Nincsenek megjegyzések: