2013. november 24., vasárnap

Új vincsi

Írok már valami jót is. Az utóbbi időben csak a nehézségekről beszéltem. Most megleptem a gépemet egy új tárolóval. Egy terabájtnyi lehetőségem van.
Mondjuk némi bosszúsággal járt a telepítés. A vadonatúj újraírható dvd lemezre nem sikerült felírni a telepítő cd-t. Mert egy telepítő cd 800magabájtnál több, akkor cédére nem fér fel, lehet, hogy a dévédére pedig hibás könyvtárszerkezettel kerül fel... de nem adtam fel. Kiírtam USB memóriára. Onnét pedig nem bootolt.
Mérgemben az UBUNTU helyett letöltöttem KUBUNTU-t. Ez KDE alapú, vagyis több képelemet használ, lassabban áll fel a rendszer.
Kezdtem belakni a rendszert, majd tegnap délután - hazatértünk Bélától a kórházból - felbootolt az USB-ről. Örömömben a letakarítottam, és feltettem a megszokott oprendszeremet.
A Komjátiban használt, és megszokott, immár kézreálló programok vesznek körül, és a Stellarium is elindult végre. Az a program, ami az égbolt csillagait modellezi.
Nyáron éjjel mindig úgy néztem az égre, mint aki semmit sem ért. A Göncöl szekeret még csak-csak felismertem, de az Orinont nem, pedig Nufi emlegeti sokszor. Meg a magyarok csillaga. Ugye?  Ilyen ködös őszben már semmit sem lehet látni az égen, de reménykedem benne, hogyha ráérzek a programból a csillagnézés ízére, akkor okosabb leszek a nyári bámulásokra.

3 megjegyzés:

MJ írta...

Én megelégedtem egy operációs rendszer cserével. Muszáj volt, mert már teljesen belassult a gép.

Hanczur írta...

A w7 nekem is borzasztó hosszan töltődik be, még a korábban használt alkatrészek driverei is betöltődnek, mindent csak az újratelepítésével lehetne ledörgölni, inkább csak a kimondottan m$ programok miatt bootolom fel időnként.
No de a 'vérfrissítés' két-három évente nem árt. Így őrizgetem a sok-sok valamit, amiről már azt sem tudom, hogy mi, de amint kell, elő szokott bújni a fejemből. Érdekes, mert rá szoktam bukkanni. Megmagyarázhatatlan.

Hanczur írta...

Ja, és van még egy felszabaduló 80G-s. amin kipróbálom a w8-at is. Egyszer kezelgettem eddig, és illik tudni a csínját-bínját. Igazából az almás gépek nem jártak még a kezemben. Költeni biztos nem fogok rá, de néha elkap a sóvárgás.
Párszor ár licitáltam a Vaterán ócskavasra, de nem lett belőle vásárlás.
Nem az én kategóriám.