2014. január 7., kedd

Mátrix 2

" - Megvót?
  - Csak a húga."

 Négy szó névelővel együtt. Mégis egy egész történet.
Ma reggel Nufi kifakadt, hogy nem akarja a harmadik részt a mátrixból. Tegnap is alig várta a "kettő" végét. Minek a sok motorozás, az autós üldözés, amikor tud repülni a főhős?
Először is CSAK. Másodszor meg a székelyekről, meg az alföldi juhász-csikós-gulyás népekről is az a hír járja, szűkszavú emberek.
Ha egy székely asztaltársaságban két óra hallgatás után ránéz az asszonya a ház ura, akkor már tudja is, hogy 'tőteni' fog.
Az amerikai filmekben ha van egy fontos mondatod, akkor két és fél óra robbanós égős autók, lövöldöző, verekedő csákmóricok között fog talán elhangzani egy pátosztelt mélyhangú törpe szájából, akinek a tetoválása egy perecet ábrázol a köldöke fölött.
Én is felnézek Géczi Gáborra, hogy volt türelme és ideje ötvenszer végigszenvedni ezt a förmedvényt, de én magamról tudom, hogyha végigmegyek választási időszakban a városon, csak Nufi veszi észre Gyurcsányt, Viktort, meg a többi politikust, mert nekem nem ad infot a közlekedéshez. Átugorja a szemem. Nem látom meg a Camponában a feldíszített télapót, mert azon nem lehet keresztül menni. Ha haladok, akkor az ösvényen, és nem a tereptárgyakon keresztül.
Nekem a második rész Tót Feri szövegét hozta elő. Amikor egy szintet visszavesz az ember, több esélye van túlélésre. Tehát a golyókat megállító figura inkább hadonászik félórát, szétrúgja a támadó feje fölött a levegőt, és addig csapkodja, amíg elfogy az akkumulátorából az energia, vagy az életeket nyilvántartó bit a megfelelő stack-ből, és akkor léphet tovább.
Ha ezek nincsenek benn a mai filmben, akkor a serdülők nem nézik meg. Akkor nem jut el az a két mondat, amit nekik szánnak a film alkotói.

Nekem megvót.
 

5 megjegyzés:

MJ írta...

Közvélemény-kutatók faggatják az embereket a virtuális szexről. Megkérdezik az utca emberét:
- Magának mi a véleménye a virtuális szexről?
- A milyen szexről?
Aztán megkérdeznek egy programozót:
- Magának mi a véleménye a virtuális szexről?
- A virtuális miről?

Muzsi Attila írta...

Te, én próbáltam nézni ezeket a Mátrixokat, de nem értettem semmit belőlük. Pedig szeretem a SciFi filmeket.
A székelyekről pedig le kell hangoljalak, mert igen bőbeszédűek, nagyon mesterei a semmit osztásnak és nagyon csufondárosak tudnak lenni. Ha isznak, akkor erőszakosak. Az asszony persze, hogy ért a nézésből, és tölti a pálinkát, semmit aztán olyan verést kapjon, hogy a hétszentség is megemlegesse.
Nektek a székely olyan egzótikum mint most dívik ez az India imádat, mindazt remélik bennük látni, ami tulajdonképpen senkiben sincs...

Hanczur írta...

... a virt orális?... hát vámpír vónék én?

Hanczur írta...

A székely viccek mind arról szólnak, hogy szófukar emberek.
" - Viszont látásra apám! - szól a favágó a társának?
- Elmécc fiam?
- Nem, csak arra dől a fa."
... csak hogy egyet meséljek belőle. De az indiai témákkal még csak most találkozom. Pl. Fejes Pál írásaiban. Úgy tűnik, India területéről hoztuk ide a magyar nyelv kezdetleges formáját. Nem távoli tőlem a búvárkodás ebben a múltban, de ettől még a mában élek. Számítógép billentyűt nyomorgatok, és bankkártyáról tolom át a számokat a közműszámlák paprfecnijeire.
A Mátrix legfőbb mondanivalója, hogy a megélt világ és az agyadban lejátszódó folyamatok egyenértékűvé válnak egy idő után, és az eleve elrendeltség sem több ennél. A galambok programja a repülés, az evés, tojás, utódnevelés. A miénk is valami hasonló. A bolygók járása is program. Minden program, és a szabad akaratunk illúzió.
Sokszor elhangzik, hogy a "Döntést már meghoztad, most az a feladatod, hogy megértsd."
Ennek változata nekem az írás. Hogy a tegnapi önmagamat megértsem, ma kell írnom. Ebből lesz a jövő tudatossága.
Ki, mit ismer fel a szerveződésekből, annyira érzi szabadnak magát. De ez a szabadság akkor is korlátolt. A vagyon is korlátozza a tulajdonosát, és a szegénység is a szenvedőjét- ... vagy élvezőjét. :-)


erős ildikó írta...

Mivel a nálam jóval fiatalabb generációkat is tanítom, egy időben kötelességemnek éreztem, hogy a számukra fontos filmeket megnézzem. Így került sorra a Mátrix is, régi elmaradásom. Nos, a film első két része annyira megviselte az agyam mind a képi mind a hanghatások tekintetében, hogy a harmadik részt nem vállalom. A másodikat is csak azért kínlódtam végig, mert azt ígérték, hogy a főhős itt már spirituális szintet lép, s ezt fontos megértenem. Nem sikerült. Ahogy azt sem, hogy a szereplőket, helyszíneket, tárgyakat miért hívják pl. Trinity-nek meg Zion-nak meg Nabukodonozornak, és sorolhatnám tovább. Nem mintha nem hallottam volna ezekről, de ebben az összefüggésben nem tudom elhelyezni. A film üzenete sem jutott el csekély értelmű agyamba, pedig igyekeztem nyitott lenni. Az már csak ráadás, hogy kifejezetten irtózom a sci-fitől, ahol mindig valami sötét világban kell bolyongani, ahol már minden tönkrement, és se napfény, se növény. E tekintetben a műfaj nem sokat változott évtizedek alatt, viszont legalább keveset kell külső helyszínen filmezni, ami nyilván összetettebb feladat lenne. Mindegy. Megígérhetem, hogy - ha rajtam múlik - nem vállalkozom megnézni sem a Gyűrűk urát, sem a Harry Pottert, sem az Alkonyat trilógiát.