2014. január 9., csütörtök

Mátrix 3

Újabb felfedezés.(?)
Csak mert kitartó vagyok. végigszenvedtem a harmadikat is.
Volt egy játék, ha jól emlékszem, Abyss névre hallgatott. Az Enterprise számítógépemhez vettem a Centrum áruházban. (1990, Miskolci történet.)
A játék egy vízalatti világra emlékeztet, és mindenkit ki kell kerülni, és feljutni valahová, de pillanatnyi kihagyás szinteket vet vissza a mélybe.
Ilyennek látom az élő szervezetet is.
Ha valaki megvágja az ujja begyét, igyekszik azt a kezét is kivonni a munkából egy időre.
A támadások pedig folyton megújulnak. Jönnek a bacilusok, a kosz, a mérgek.
Ráadásul ha csak egy ember szervezetét nézem, ott is sejtek, mint önálló intelligenciák állnak kapcsolatban egymással tápanyagellátásra, és információcserére, meg ki tudja mi mindenre.
Ettől élő. A nagy egésznek csak halvány fogalmai vannak a sejtről, mint önálló élőlényről. A nagy egész intelligenciája, amit nevezhetek akár léleknek is, azonnal lemond sok-sok ilyen sejtről, amikor baj van. Ha alászalad a kés a bőrömnek, az a bőr nem épül vissza, elszárad, majd lehullik hamarost.
Erre a gondolatsorra fűzöm fel a Földet, mint élőlényt. Jásdi Kis Imre leírja az anyagcseréjét, és az 'apró' élőlények: a növények, az állatok biztosítják a finom hőmérséklet-szabályzást. A durvának elfogadom a napkitörések és föld alól feltörő vulkáni tevékenység hatásait.
Analógiás gondolkodásunk van. Ezt mondta Papp Lajos bácsi, és elfogadtam. A megértéshez van szükségem a kicsiben, a részletekben megfigyelhető elemre, és van mit kivetíteni a nagyra.
Volt ebben a filmben új?
Nem igazán. Ezt a rendszert ismétli szájbarágósan, amerikai módra.
Nem akarom elítélni. Az a pár év mögöttem megsúgja: akár tetszik, akár nem, az agyunk számítógép módjára is működik, és a leghatékonyabb programozás nem létezik. Csak működőképes, vagy alkalmatlan. Minden felismerés idő és akarat kérdése.

Nincsenek megjegyzések: