2014. január 6., hétfő

Mátrix

Filmet néztem Nufival.
Ez még semmi. Meghallgattuk Géczi Gábor elemzését is.
Ott van a párhuzam a Bibliával.Trinity neve, meg Nabukodonozoré. Meg nem fejlődik semmit a főhős jelleme.
De hát őt tudja, hogy mi van a Bibiliában, és ezek a félművelt alkotók beleágyaztak pár szót egy régi műveltségből, s már hasra kell esni előttük.
Gábor meg mégjobban tudja, mert ő műszaki, és tudja, hogy a mátrix valóban létezik. A kitöréshez pedig belül kell megszületni az intelligenciának. Kap súgást, és - bár ugyanazt csinálja, mint előtte - mégis más. Persze Gaben ezt is megmondta az Üvegtigrisben, csak ő a Traubit hasonlította a kólához.
Persze én is észrevettem, hogy a mózesi elven működik az elhívás. Ha engedelmeskedik a főhős, akkor életben maradhat. Ha fél, akkor irányítható.
Igen, a világot ma ilyen módon irányítják. Így így így, Régi tankönyv, bevált módszerek.
Amikor kilép valaki a mátrixból, kiröhögik, megköpködik, lehetetlenné teszik. Amíg nem hozza össze a maga mátrixát, addig a legtöbb felmorzsolódik.Visszaáll, vagy meghal.
Kell hozzá egy Trinity. Nufi tudja, hogy angolul ez szentháromság. Nekem, a félig sem műveltnek a tri hármat jelent. Én még oroszból emlékszem erre a szóra. A nity pedig a rag. Ilyen rag nincs a magyarban, csak az egyik délszáv nyelvben. Ezt Dusán és Zorán után megjegyeztem. Legyen, mondjuk háromházi. Három lábon áll, ezért stabil, mint egy horgásszék.
De nagyon elkanyarodom a filmtől.
A mai kölykök már számítógépjátékokon nőttek fel. Sőt, már hatalmi pozicióban vannak, gazdasági, szellemi hatalmuk van. Többen is tudják, hogy lehet három élete, vagy örökélete valakinek.  Hiszen ha az iskolán valahogy túljutottak, s nem nyaggatta otthon senki a leckével, akkor végre lehetett fejbe rúgni, és szétlőni az ellenséget.
Ha meg nem sikerült, meg közbecsörgött a telefon, vagy Béci megnyomta közben a RESET gombot, akkor megszűnt a világ, és egy bootolás idejére meg lehetett tépni Béci haját, vagy visszatenni a járókába. Ne zavarjon.
Ma az íróasztala mellett pillanatok alatt kiselejtezi az ötvenes karbantartót, hiszen annek fizetéséből évekig nem kell költeni, vagy keveset a környzetre. Ha meg baj van, max 1-2 havi pénzének megfelelő összeg úszott.
Az éves különbözet feléből pedig új számítógépet lehet venni az asztalra. Vagy téligumit a hivatali kocsira.
Ezt a mátrixot csak áruló hagyja el önként, arra pedig nincs szükség. Csak egy vírus, egy módosult sejt lehet az ok.

6 megjegyzés:

Sallai írta...

Somlósi Lajos hallgassatok.

Hanczur írta...

Köszi. Megkezdtem.

Hanczur írta...

Nem leszek vegetáriánus. A gondolatmenete érdekel és letöltötem az 5 órás beszédét, de nem megy egy szuszra.

Sallai írta...

Nem feltétlenül az a lényeg :-)
Ha nem tudsz most lemondani a húsevésről, majd, van idő.
Azért jobb élőbe hallgatni :-)

Hanczur írta...

Megígérem, ha meghaltam, már nem fogom hallgatni. :-)
Viszont a paleolit étkezésemben a legfontosabb a zöldség, gyümölcs mellett a hús. Amikor csak növényi eredetű táplálék van bennem, úgy érzem, mintha nem is ettem volna.

Sallai írta...

:-)
Azért nem így értettem.
A budapesti előadásaira gondolok, mert élőbe sokkal jobb, mint felvételről. Most szombaton lesz a következő.
És a gabonákra, azon belül is a tönkölybúzára gondoltam. Nem a ma divatos "vagány vegaságra".
Gabona + hüvelyes, zöldség, egy kis fehérje, és egy kis gyümölcs, mindez szerves gazdaságból.
Amúgy lehet, azért nem elég a "növényi táplálék", mert a (vastag)bélben nagyon sok a lerakódás, emiatt nem tud áthatolnia falakon a valódi tápanyag, vagy pedig, az élősködők rángatnak, hogy az nekik nem elég. De nem akarok ebbe belemenni, el is köszönök.