2014. január 29., szerda

Vajon mit találnak?

Péter modta, hogy meg fogják szállni a református templomot Komjátiban a régészek. Majd megesz a kíváncsiság, és mégis megálltam karácsonykor, nem mentem el megkukucskálni. Pető Sanyi bácsi mesélte, hogy árpádkori az eredeti, és az 1804-es dátum a falu honlapján a felújítás, vagy újjáépítés dátuma lehetett.

Tegnap ennek mián megnéztem a Pap Gábor filmjét a jutubin.Tudom, jó messze esik Velemér. Nem is hasonlít a két épület, de tovább dolgozik a mostanában tanult.... nem ez így negyképűen hangzik,...  a míves beszédű emberek szövege a fejemben.
A templomok kis magaslaton víztükörrel körülvéve álltak, vagy a nap fényét átirányítgatva építői fényjátékokat terveztek. A korabeli szemlélteő eszközök pedig falrafestett képek voltak. A vonuló fény pedig még több ablakkal haladó mátrixot is tudott, mint a titkosírás olvasóablak sablonja.

Lesz-e vajon Komjátiban is ilyesfajta fényjáték?

A másik bolond gondolatom pedig, hogy talán pont azért késik a lakásunk eladás, hogy felkészülhessek erre a a másvilági gondolkodásra?

Ennél több is mozgatja az érdeklődésem. Papp Lajos bácsi, a szívsebész  életújáról készült dokumentumfilm. Igazi modern jézus. Szenved mindenkiért, és küldetéstudatában járja az országot, a nagy magyarlakta világot. Szétszóratott nyelvtársaiknak is mondja, meséli, milyen az ember, ha magyar.

Bakay Kornél is megvilágított valami fontosat. István szerepét. Hogy inkább elrejtette Magyarországot a kersztény életmódjával egy rabló római horda elől, és jutalmul megölték Imrét, a fiát.
De a Koppány felnégyelését az anjouházi túlkapásokat leíró krónikások varrták István nyakába.
Leginkább az egyre zsugorodó kis országunk érzi ezt ma a legjobban. Ha valaki felveszi a nyugati kereszténységet - most éppen EU kapitalizmust - ugyanazt kapja jutalomképp, mint előtte büntetésből.
Ez a rák, vagy régi nevén fene rágja az emberiségnek nevezett összintelligenciát, és - ismét Bakay Kornél hasonlatából indulok ki - be kell áldozni végtagjainkat, ha szellemünket még tovább éltetnénk.
Világos, hogy egy terület elfoglalásához nem fegyverre, hanem szaporodásra van szükség. Ez történt a tótokkal, oláhokkat. Ma már van Szlovákia és Románia, hogy csak a legéhesebb szomszédainkat emlegessem.
De nem ez a legtermészetesebb?

Rakosgatom ezeket a kavicsokat a fejemben, mint valami térbeli mozaikot.
A rádiócska is szépen dolgozik. Amolyan nyugdíjas módra. Meg egy oldallapja hiányzik. Mosás után elkallódott, meg hangolóoszcit is akarok összadobni próbapanalen. Addig papírdobozba kerül, és van egy testvére Komjátiban. Zilinyi Pista bácsitól kaptam nyáron. Azt ki sem próbáltam, majd összehasonlítom, melyik jobb. Ezen vannak apróbb törések is.

Nincsenek megjegyzések: