2014. február 22., szombat

Egértakarítás utáni pillanatok

Nem jár lihegéssel, semmi nagyobb izgalom. Már rég vannak náluk az egerek, és megszokták, csak az ösztön szalatja meg őket, félelem nincs.
Van egy kisebb tároló, átmeneti ketrec. Célszerűtlen hosszabb tartásra, mert minden szemetet kigórnak belőle, de ilyenkor kapnak 1-2 feltört diót, és vagy rágnak, vagy a 'falat' másszák a dobozuk tisztítása idején.
A kényszerpihenőm még tart; bár feszegetem a húrt. Tényleg olyan, mint valami húr. Feszül, és azt jelzi, netovább!
A bibliai történetek /Cseke Gusztáv könyve/ jó kis olvasmány. Igazából már nyúlnék a Gilgamesért, meg a megemlített ókori történetekért, melyekből összeollózták a zsidó tudósok a tudásukat. Azt megtudtam, hogy kiről kapták a nevüket, és milyen tőről fakadtak a rügyek.
Az is érdekes, miképpen szoknak le az emberáldozatról, és csodálom azokat az embereket, akik ennyire kusza történetkupacból is kibontják az önálló fonalakat, és lesz belőle Jahve, meg a másik istennek nem jut eszembe a neve. (Elohim, mint élő hím)
Szében egybe olvadnak, és még a József történet is jó véget ér, mert az eladott házikedvenc öcsike nem bosszul, hanem magához emeli családját.
A népmeséinkben ez a legkisebb hős, aki addig nem foglalkozik a nőjével, míg a bátyói el vannak varázsolva.
A Keresztapa trilógiában egy kicsit más lett a forgatókönyv. A különböző karakterek egy okos uralkodó mögött nem tudtak megférni.
Nufi épp bonyolult arcot vág a horgolása fölött Igazít vagy kettőt a kitűző gombostűkön, és alkot.
Így telt ma a szombat.

2 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Furák az egerek. A fűrészporos halomba dobigáltam a vizes flakonokat, hogy majd télen elégetem, ne nyáron pazaroljam az energiát. Mostanság ahogy tüzelem a fűrészport, arra lettem figyelmes, hogy minden flakon ki van rágva, mindegyik egy helyen, az alján. Miben reménykedhettek az egerek?

Hanczur írta...

Az egerek minden lyukba szeretnek bebújni.
Amíg csak 5l-es befőttes üvegben laktak, mászókának kaptak vécépapír karikát. Ha egy kis lyukat vágtam az oldalán, akkor az egerek oda kijáratot rágtak. Elég volt egy orrnyi. és a kedvenc egerem, a Mini, a farkát pörgetve nem nyugodott, amíg ki ki-be nem lehett járni rajta.
A többi is kirágta, de Mini volt a legszorgalmasabb.