2014. február 11., kedd

Ragasztgatok, olvasgatok

Herman Ottó pókokról szóló írásával tértem nyugovóra éjjel. Már csak azért is, mert Géczy Gábor a pókok lábszőrét vizslató tudósokat szidja legtöbbször, vagy mondjuk emlegeti elrettentő példaként.
Sebaj. Ki tudja, mire lehet jó egy ilyen tudás! A lökhajtásos repülőgép elve is a pisztrángok áramvonalaiból ugrott elő. A pókoktól is tanulhatunk még.
Este Nufit Fazekas Mihály Lúdas Matyijával altattam el. A harmadik megveretésre asszonyi pajtásom már egyenletesen lélegzett.
Előtte pedig Pap Gábor elemzését csurgattam át a két fülem között, de ott is maradt valami lényeges.


A középkor két gazdasági meghatározó eleme a Medici és a Fugger család volt, akik feloszották észak-déli irányban Európát maguk között. Aztán amikor a Mediciek megvették a pápai széket Bakócz Tamás elől, és Angliában is terjeszkedni kezdtek, de még ez sem volt elég, mert búcsúcédula árusításukkal mégis lerabolták a Fuggerek birodalmát.
A válasz sem maradt el, a Fuggerek biztatták fel Luthert, s indították el a reformációt.
Azóta találtam már erről szóló írást az interneten is, de tegnap elemi erővel hatott ez az összefüggés.
Már csak azért is, mert a szerencsétlen tömegember felülről kapná az igét, de ha sikerül megvenni a papot, akkor a jószándék mögött is lesz gazdasági érdek.
Sakkjátszma ez a javából. Előre faragott bábok vagyunk és nekünk meghatározott lépésekkel haladhatunk, s örülhetünk, ha leütés nélkül jutunk el a tábla végére, hogy királynőre cseréljék porhüvelyünket.
Igaza volt bármelyiknek is?
Mindegyiknek. Aki megvette az igazát, annak azért, aki kiolvasta a szent könyvekből, annak azért, és aki örökölte családi tudásként,annak azért.
A föld pedig tudott mindig annyi élelmet adni, amiből jutott mindenkinek.
De jó is lenne úgy élni, hogy elég amit kapok, és nem gondolkodni a holnapon! Mert a tegnapok nem erre tanítottak.

2 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Végül is lenne elég amiből nyugodtan megéljünk, ha mindenki legalább ahhoz mérten becsületesen dolgozna. Így van aki hülyére hajtja magát, és vannak akik aztán elveszik a hülyétől mindenét.

Hanczur írta...

A baj inkább az egységesítésből ered. Aki a munkád eredményét kikényszeríti belőled, az is munkának érzi a tevékenységét.