2014. március 16., vasárnap

Az 50Hz-es modulátortekercs

Megpedertem az első tekercset. Elvileg 50Hz-es moduláció lesz a feladata, de tranzisztorválogatásokkal elment a nap, most indult be a terheletlenül 10Hz-et regző áramkör immár 400Hz-en pörög.
A Kapanadze generátor egységeit ébresztgetem. Még csak a hat invertert tartalmazó rezgéskeltőt röffentettem be, és amíg nem osztottam le a jelet, valamelyik végtranzisztor be-beoszcillált. Most szép tűimpulzusokat látok.
A trimmer helyére fix osztót építettem 560+1000ohmból.
Az áramkör még nem partiképes. Egy ronda pókháló az egész. Holnap már illenék megtekerni a másik tekercsét is. Utána épül deszkára az egész.
Ha az eső is elmúlik, a héten be kell röffenni a teljes kapcsolásnak.


A rajz VT8-as tranzisztora helyesen PNP, de a neve alapján NPN-t lehet találni.
Nekem most BD245 és KU601 került a helyükre.Még nincs rajtuk hűtés sem, gondolom, ha ráküldöm a nagyfeszt a csatolt tekercsre, nem fog ártani a hűtés.
Közben azért volt megingás, mert darlingtonokat  építettem, és azzal nem akart indulni. Az orosz doksi alapján akkora bétája van a tranzisztoroknak, de elég a sima végtranzisztor.
A  к156лн2 helyettesíthető CD4049-cel, vagy ami nekem volt itthon CD 4069-cel.
Most, hogy kezd jól viselkedni, visszavettem a feszültséget 8V-ra, és stabil így is.
Ennek az volna az értelme, hogy 7808-as stabilizátorom van itthon. Jó lenne alkatrészbolt nélkül elindítani a kísérleti modellt.
Ha van értelme, vezetékre biztos kell költeni, de talán 2,5-es madzagom van Komjátiban. Ez 1,25-ös, és a földelő kábelhez pedig beáldozok egy hosszabbítót. A külső műanyagcsövét már kikezdte a nap. Szigszalaggal rögzítettem.  A belső érszigetelések épek. Ha viszont beépül, úgyis műanyagcsövet húzok rá.

2 megjegyzés:

MJ írta...

Megcsodálom ezeket a "bütyköléseid" mindig, de nem szövegelek, mert lövésem nincs hozzá! :)

Hanczur írta...

Nem baj. Nekem sincs lövésem a politikához, de én nem vagyok ilyen szerény.
A játék úgy indult, hogy kell hozzá vagy 10-30m vezeték, fél méter műanyagcső, kéz-három teljesítmény tranzisztor és valami időzítő IC. Orosz sortrafóm is van itthon.
Az elméleti alapokat pedig majd közben összevakarom.