2014. április 20., vasárnap

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Az emberi butaság és az észhasználat csatája.
Szeretem A HOSSZÚSÁGI FOK c. filmet. Így, húsvét táján kikapcsolódásképpen beraktam újra megnézni. Valódi 300Ft-os, papírtasakos film, egyik nagyáruházunkból, de most sem az ár az értékmutató.
A két szálon futó történet egy idegösszeroppanásból felépülő tengerésztiszt története, és a hajózás navigációját pontossá tevő órafejlesztő ácsmester kálváriájáról szól.
A brit flotta sok embert veszített a kiszámíthatatlan bolyongás miatt. Kiírtak pályázatot egy pontos navigáló eszköz kifejlesztésére.
Az ácsmester pedig nem tudós, a hivatalos tudósok közül. Meglelte a megoldást, ám tekintélyelvi okokból folyton kijátszották.

A tudomány állítólag sokszor ütközik a hagyományokkal. Pedig nekem ez nem tűnik igaznak. A hagyomány és a tudomány között ott az összefüggés, csak fel kell ismerni.
Hintalan László János videóiban a száz százalékban ilyen és száz százalékban olyan valamik bizonyítják a fizika vagy matematika értelmetlenségét. Pedig csak a relativitás elméletét ízlelgeti.
Egy.egy hagyományos motívunkincs geometriai nyelven megőrzött olyan tudást, ami hosszú időn keresztül nem jelentett hasznot őrzőinek. Akkor hát jelentett művészi élményt. Belecsiszolta a mindennapokba a későbbi kor emberének.
Asztrológusok hada számolgatja a horoszkópokat, és lövése nics a csillagok járásáról.
Lesajnáljuk őket? Nem kell, mert ők őriznek egy modult.
Ahogy a pápa kezében a pásztabot, a koronánk tetején az antenna, a piramisok geometrája, és a vízgazdálkodásunk itt a Kárpát medencében mind mind egy mozaiklapocska.
Csakúgy mint az egyházak ünnepei.