2014. április 17., csütörtök

sodrásban

Belefogtam több munkába is.
A zöldségesünk rám bízott egy reklámtáblát. Piros, jó nehéz, és semmit nem csinál.
A kapott szoftvert öreg noteszgépemre feltelepítettem, majd a doboz oldalán rést nyitva felforrasztottam az RS-232 csatlakozót. Meg sem mukkant.
A dokumentációt olvasva úgy tűnt, win 3.1 környékén fog működni.
Felhoztam a fáskamrából két masinát. Még a hangszer gépet is átgyötörtem, azon sem beszélt a dobozzal a soros port.
Na, van énnekem scope programom. Ez is öreg gépre való. DOS alatt mutatja meg, ki mit csinál. A vezérlő program bemegy az egyik soros portján, kiteszi a képernyőre a parancsot, majd kimegy a másik soros portján a vezérlendő készülékbe, és ha válaszol, akkor annak is képernyőre kerül minden szava.
Ez a program pedig megint nem akart működni.
Az első melléfogás: A 386-os gépen a vezérlő panelről a sorosport vezérlő IC-ket eltávolították. Csak a diszkvezérlő maradt rajta.
Persze van itt még másik IDE vezérlő is, de az sem akart dolgozni.
Előhúztam a VT420-as terminálom. Ez egy olyan monitor, amiben van memória, meg kis értelmező rész. Azzal kiderítettem, a fényújság vezérlőprogramja ad életjelet a soros portra. Tehát a dobozban lesz a hiba.
Tömérdek popszegecs tartja össze a dobozt, és hogy fogom én ezt összerakni, ha lefúrom azt a sok rögzítőt?
Ennél egyszerűbb lett a szétszedés. Felfedeztem egy csavart. Ennek kitekerése után az udvari nagy satuba fogva Nufi segedelmével lehúztam a 'bőrét'.
Így már belelátok valamit.
A soros porton megvoltak a negatív feszültségek, és 20W-ot felvett a max 80-ból. Nem tűnt teljesen halottnak a kütyü.
Odabenn pedig jött a fekete leves.
Kis akkumulátor őrzi a betáplált szöveget - gondolom - és az, meg az időjárás elpusztította a körötte-alatta kúszó fóliákat.

Jó kis szemrontó munka. Vékony rézszálakkal pótolni, ahol lyukgalvánon megy keresztül, ott megfúrni, és átvinni, majd megbízható forrhelyet csiszolni, és felforrasztani. Mindezt hajszálnyi távolságban.
Ha pedig két szál egymás mellett forrasztandó, akkor a hő megfuttaja a másikat is, vagy leurgik, vagy csak másképp kezd csillogni, és egyéb nyalánkságok.
 Három nap után sikerült rájönnöm a 10 éve nem használt scope program beállításaira is. Most, hogy letöltöttem pár ugyanerre jó egyéb progit is.
Ma még forraszgatnom kéne, de hideg van az erkélyen, és ezt természetes fényben jó csak csinálni.
Átalakítottam a régi csipeszes lámpámat is LED fényforrás befogadására.
A tölcsér alakú 'körtét' megtoldottam gallérral, és két kis csavarral beszorítottam a búrába. Ezt is könnyebb volt elmondani, de egy fél napom ráment.
Laci szomszéd vett még LCD monitort táp nélkül, és adott hozzá 2 amperes 12V-os máshoz valót (15V körüli nyers feszkó jön ki belőle) a 3,5A-res fogyasztású készülékhez.
Lefűrészeltem egy rossz wincs tápcsatlakozóját, azt kötöttem a spec csatlakozó aljzat helyére, és számítógéptápról kipróbáltam.
Arról ment.
Ráforrasztottam az ellendarabot a Laci féle tápra, és egy napot üzemeltettem. Kibírta. Kézmeleg volt a trafó. Ha kidöglik, majd kihoz a PC-ből 12V-ot, és feldugja arra. Szabvány szerint kötöttem be.

Nincsenek megjegyzések: