2014. május 8., csütörtök

Ember alkotta

Igazából kérdés akar lenni, de még nem tudom, kérdezzem-e.
Jásdi Kis Imre, Czimbalmos Tivadar és Tóth József (Dodi) egymástól függetlenül, vagy egymásra hatva jöttek rá, hogy az egész Kárpát medence épített táj?
Egyre több előadó mesél az információról, mint olyan alapegységről, melynek létrejötte után több 'link' is mutat rá, aza több ember fejében jelenik meg szinte egyszerre hasonló gondolat.
Nekem a föld anyagcseréje mozgatja a fantáziám, csak nem szeretném kihagyni az előbb felsorol neveket, mint forrást.
Onnan indult a csíra, hogy Egely György megemlítette a tojást. A tojásban belül nincs kálcium. Amikor kikel a kiscsirke, a csontváza mégis tartalmaz kálciumot. Nem a tojáshéjból, attól függetlenül jött létre. Azaz nukleáris folyamat zajlik az élő szervezetben. Nem csak kémiai.
Dodi előadásában szépen elmeséli, hogy a növény az az élőlény, amelyik élettelen anyagból (fény) energia befogadásával élőt hoz létre.
Az élő az állatok eledele.
De ha a Czuczor-Fogarasi szótár szerint az állat régen az állót, állandót jelentette, akkor az élet és állat lt és lt, azaz ellentétpár.
Az ellentétek pedig a meghatározáshoz szükségesek. A megkülönböztetéshez.
De megyek még az állat és élet vonalán tovább, és a csont mészkőből van. CaCo3 ha jól emlékszem a kémiai képletére. Hegyeink - a Bükk volt Miskolchoz közel gyerekkoromban, oda jártunk kirándulni -  pedig mészkőből vannak. Nem tudományos kutatás, én a magam fejéből pillogok, és ezt láttam.
Szóval a mészkő állati eredetű, vagyis az élőlényből az állat, az állandósult képződmény.
Az épített tájakban olvastam, hogy a felhordott, épített magaslatok rögzítését növényekkel, és mészkővel oldották meg.
A talajba szivárgó víz, a növények-állatok termelte CO2 (széndioxid) szénsavas folyadékká egyesülnek, és megkötik, rögzítik a talajt.
Az Errdélyben pallagoknak nevezett, máshol teraszos művelésnek hívott átalakítások pedig a vízmozgás lelassítását szolgálták. Minél lassabban mozog a víz, annál tovább itt marad a medencében. Ez pedig az élőlények felszaporodásához jó. Több élőlény, több mész, s így már világos, miért oly régóta lakott kis hazánk területe.
Molnár Géza az erdők vízvisszatartó, és hőmérséklet-stabilizáló hatását is hozzáteszi ehhez a rendszerhez, s így már a Yotengrit sámánfelfogáából is hozzátehetem a természet igazgatását, s nem kirablását.

Most vad váltással magamra térek. A gyűjtögető ösztönöm is innét fakadhat. A biztonságos kettőt félreteszek, egyet felhasználok módszer is erre vall. Amikor a kaktuszaim kiburjánzanak a cserépből, igyekszem elajándékozni, meg szétültetni, és sajnálnám kidobni a fölösleget.

De visszatérek még a földre, mint élőlényre.
Nem tudom eldönteni, hogy a föld maga élőlény-e, vagy valami tudat , amelyik életben, életszerűségben tartja.


Nincsenek megjegyzések: