2014. június 24., kedd

Nyugodjék békében Marika néni!

Ma reggel mondta Nufi, hogy már nem jön haza a kórházból Marika néni. Tegnap vagy tegnapelőtt vitték be, mert nem evett. Pedig voltak tiszta pillanatai is. Nyolcvanöt éves lehetett? A nyolcvanadik születésnapjára Nufi még tortát sütött neki. Tavaly emlegette, hogy vajon látja-e, amikor hazamegyek. Tavasszal a füvön találtuk, hanyatt esve  kiabált Laci után, a múlt héten a ház melletti járdán feküdt, és az én nevem kiabálta. Már nem voltam otthon, nem én állítottam talpra.
Ezek az emlékek sorjáznak elő hirtelenében.
Laci szomszéd is nekiindul a bürokráciának. Vajon miből temesse el? Tegnap ott jártak a kéményseprők, és belekötöttek minden kéményünkbe. Neki le kell bontani, és újjáépíteni, a miénken állítólag béléscsere, a másik Laci szomszédé visszaszivárog.
Nem tudom, hogy mi lesz a folytatás.
Marika néni nyugdíja nélkül Laci fölött is összecsapnak a hullámok.
Nem tudom, hogyan tovább. Az élőkben gondolkodom. Műszerész fejjel azt mondom, le kell ülni, és átvizsgálni, mi működik, és mi nem. Ami nem, azt eltávolítani, kicserélni, de az élet nem ilyen egyszerű.
Marika néni is pótolhatatlan, fordult a világ, emléke marad, amíg mi élünk, akik ismerték. Unokái, dédunokái vannak. Ő teljesítette a feladatát itt a földön.
Nufi azt kívánta, hogy úgy legyen, ahogy Marika néninek jobb.
Szerintem teljesült a kívánsága.

4 megjegyzés:

erős ildikó írta...

86 éves volt... Múlt héten még örült a bevitt újságnak, a gyümölcsnek és a pár szónak. Olvasott a karosszékben. Azt mondta, jó, hogy legalább lát, s így olvasni tud. Csak már nagyon öreg...
Szerintem van egy pont, amikor az ember érzi, hogy inkább tartozik már az odaát levőkhöz, mint az ittlévőkhöz, s talán ilyenkor jó útra kelni... Hiszen már a kerthez sem volt ereje. Férje, Lajos bácsi, 7 éve ment el. Talán hosszú ideje vártak erre a találkozásra...

Hanczur írta...

Köszönöm a kiegészítést.

Muzsi Attila írta...

Azert szerencses ez a Marika neni, hogy igy ment el. Magamnak sem kivanhatok jobb elmenest...

Hanczur írta...

Majd meglátjuk.... vagy mégse.