2014. július 2., szerda

Zagy_va_gyok

Nufi tegnap jelezte, hogy magyarázzam meg az üveget. Nem volt érthető.

A gáz oldott állapota a vízben a téma. Jásdi Kis Imre magyarázatából azt fogtam fel, hogy a MAGAR nép a magárasztó azt a feladatot látja el a Föld nevű bolygón, hogy vízzel alakítja át a környezetét. Ez még nem a Fejes Pál könyve alapján, csak kifejezetten Imre videoiból kinyert info.
Tehát a Kárpát medence (kör-ár-pad medence) egy olyan terület, ahol a közel magma. A föld vékony burka miatt alkalmas a jégkorszakok túlélélésére. Az embEREK pedig - a földhöz képest - vékony ereken keresztül szabályozni tudják föld burkának anyagcseréjét. Lezárnak, megnyitnak utakat a víz előtt, s GAZdálkodnak az erőforrásokkal.
Hogy jön ide a gáz?
A dolinákon lecsorgó, a magmára jutó víz - ha jól emlékszem 270 fok körül - atomjaira bomlik, és visszafelé indul. A mi éghajlati viszonyaink szerint szénréteg van a talpunk alatt. A víz tehát már hidrogén és oxigénként jön felfelé. A lerakódott szén rétegekből új vegyületek: metán és széndioxid keletkezik.
A széndioxid nehezebb a levegőnél, az a völgyekben marad. Kell a növényeknek. Abból lesz megint majd szén. A metán kijut a légkörbe, könnyebb a levegőnél, és meg az égbe. A meggyújtom, akkor el is ég.
Itt a Kárpát medencében az ügyesen irányított gázokkal elérték, hogy az üvegház hatású széndioxid a jegesedés ideje alatt is egy évszaknyira fagypont fölött tartotta a hőmérsékletet, és a hidegben is megtermő növények ennivalóval látták el a túlélőket.

Most jönne az üveg.
Amikor sok az eső, több víz megy le, és több gáz is keletkezik. A talajvízből én felhozom a kádba a fürdéshez szükséges mennyiséget. Ez kinn melegszik a napon, s ha elég meleg, akkor este abban lubickolok. Ha nem, akkor melegítem a fürdéshez.
Ebbe a kádba merítem bele a befőttes üveget. Amikor leér az aljára, a szája még felfelé mutat. Ekkor nem marad benne levegő. Ami buborék van az üveg oldalára tapadva, azt kézzel kisimogatom. Beteszem a tányért is, ráillesztem az üveg szájára a víz alatt, és talpáról a fejére állítom a rendszert. Még minden víz alatt van.
Kiemelem a tányérnál fogva az üveg vizet úgy, hogy a szája ne mozduljon el. A vízoszlop így benn  marad, és óvatosan a kőre helyezem.
Ha buborékot szív be alulról, megismétlem. Nem elsőre jött össze. Először dekorit lemezlappal próbálkoztam, hátha jobban illeszkedik. Viszont hajlékonyabb, ezért elmozdul. A tányér jó megoldás lett.
Tehát a légmentesen tárolt víz megnyugszik, és az oldott gáz könnyebb a víznél, távozik az ég felé. Ott megfogja az üveg. Ennek a buboréknak a mérete mondja el, mennyi lehet az oldott metán.

Nem tudom, mennyire leszek következetes, de pár napig eljátszom vele, és meglátjuk, mire lesz jó ez a tudás.


2 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Még a végén lesz házi gázod....

Hanczur írta...

Ez nagyon kis mennyiség, szerintem a komposztból töbet lehet kinyerni.