2014. október 28., kedd

Kaja

 1. "Licaj Vuv (Molnár Géza) Says:
  Az étkezésről:
  Hihetetlen fontos volt a gyümölcs szerepe. Csak egy példa: Mindent, amibe ma füstölt hús van, aszalékból (is) készítettek. Pl. bagolytüdő leves:
  Hozzávalók: magozott aszalt szilve, dióval töltött aszalt szilva. hagyma, fűszerek. (A további változataiban minden, ami ehető)
  Elkészítés: a magozott aszalt szilvát előző este beáztatjuk vízbe vagy vörösborba.
  Másnap reggel a dióval töltött aszalt szilvát is beáztatjuk vízbe vagy vörösborba, ezt követően készítünk egy prökölt alapot a hagymából, belerakjuk az előző este beáztatott aszalt szilvát és pörköltszerűt készítünk belőle, amikor a leve elfőtt, felengedjük vízzel, felfőzzük, a lényeg, hogy mind a hagyma, mind a szilva teljesen szétfőjjön és sűrű levest kapjunk. Ebben főzzük puhára a reggel beáztatott dióval töltött aszaltszilvát. (vigyázzunk, hogy ne főjön szét.) Ez az alap.
  Ezt lehet dúsítani, zöldségekkel, babbal, borsóval, lehet ízesíteni tejföllel. És ha valaki végkép nem tudja nélkülözni a húst, a pörkölhet bele juhot,

  marhát, valamilyen szárnyast. (disznyóval nem olyan jó, de az sem kizárt.)
  "

  Ezt a hozzászólást itt találtam.
  Molnár Géza vendégposztja Antalffy Tibor blogján. Érdemes elolvasni. Akinek nincs hosszabb ideje Géza jutubis előadására, esetleg mégis kedvet kap rá. A lényeg itt is, ott is a Kárpát medence élőhelyének lelkiismeretes gondozóiról szól. "Rólunk."
  Szendi Gábor az Omega 3 -ra hívta fel pár éve a figyelmünket, s lám, itt a hátulról jövő bizonyíték: a halétel és a sok gyümölcs fő tápláléka volt elődeinknek. Móra Ferenc könyvéből is - a kunsági ásatásokon talált koponyákról van szó - visszaköszön az a mondat, hogy minden foga megvolt.
  Minden mindennel összefügg. A Yotengrittől a Bibliáig egyetlen óriási kirakósjáték az élet, és rajtunk múlik, mit látunk meg benne.
  Én innét Attila miccséért csorgatom a nyálam, s ő ki tudja, mit fogadna el az én életemből. Mondjuk az egészet nem cserélném el még vele sem.

Nincsenek megjegyzések: