2014. november 29., szombat

FilmekKezdem ezzel a kis humorral. Lazítok. Ha jól tudom, bökversnek hívják, de majd kijavít, aki ehhez ért. Nekem ma reggel jó volt meghallgatni begyújtás közben.

Tegnap is járt a tévé, egy hétig biztosan dolgozni kell több órát a hideg szobában. Ma már be is kéne dobozolni, bár még a képcső nagyfesz csatlakozóját le fogom mosni, és a szőrös kontúroknak húzás lesz az oka, azt kell kiderítenem, mi okozza.

Tegnap közös filmnézést szervezett Péter. A Manderley ház asszonya c. alkotás ment számítógépről. A yutubin bárki megnézheti.
Ebben a közösségteremtő szándék a legfontosabb. Nufival megbeszéltük, hogy
más íze van, akár egy vendéglői ételnek és az  agglegények otthon forróvízzel felöntött zacskós levesének.
Különösen, ha szakácsot is kitárgyaljuk.
Ez még lassan indul.
Persze Bacsó Péter már mutatott be példát, milyen, ha 'kultúrát visznek a földekre'. Hihetetlen tojáshéjon ropott tánc az, ha bárki műveltségéhez hozzá akarunk bármit illeszteni. Amint kilóg a lóláb(kiderül a szándék), a csigabiga (érdeklődés) visszahúzódik.
A kiindulási alap, hogy egy ember minden számára fontosat tud. Mennél öregebb, annál biztosabb benne.
Péter lelkész, azaz hivatása a tanítás. Itt a falu zöme idősebb nála. Még én is, pedig fiatalítottam a közösség átlagéletkorán, mikor ideköltöztem. :-)
De már megint magamról beszélek, és most inkább a "Nem az a fontos, hogy egy ország mit tehet értem, hanem mit tehetek én egy országért" jegyében keresem itt a helyem, s ilyesfajtát látok Péter szándékaiban is.
Hitchcock Rebecca címen rendezte meg a filmet, és a szerelmes házaspárt ugyan együtt hagyta, de leégette a kastélyt a film végén.  Nem úgy, mint a könyvben volt. Úgymond ez volt a büntetés.
De volt még egy szál, ami érdekelte volna Pétert. Vajon van-e joga megölni egy gonoszt a tisztességes embernek?
Tovább viszem. Van-e joga kitaszítani a társadalomnak a gonoszt, a bűnözőt?
Na itt érzem az egyházi szerepvállalást durván nehéznek.
Ha a Szaporodjatok, sokasodjatok és népesítsétek be a földet a legfontosabb, akkor vissza kell édesgetni a rosszat is.
Ha az evolúcióban gondolkodom, akkor kell a rossz a túlszaporodás fékentartására. Kell a jó a faj önvédelmére. Kell az egyensúly a létezés folyamatosságához.
Egy farkasfalka jó nagy területen képes kiválogatni az életképtelen vagy korcs egyedeket.
Csak hát mi emberek vagyunk, és nem farkasok.
Tudom, hogy van farkunk nekünk is, azaz visszahúzódott az evolúció során, de nemrég hallottam:  a farkas a falkás , azaz csoportban élő ragadozó, a falkáról kapta a nevét.
A kör bezárult. Mi is csoportban vagyunk életképesek.
Egyenként minden tagja a falkának mindent tud. Azt is, hogy ez a tudás együtt mégnagyobb mindentudás. 

2 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Azt tapasztaltam, hogy ezek a csoportok jól működhetnek, ha a református közösség esti filmnéző csoportja vagy a katolikus esti filmnéző köre, de olyan, hogy csak szimplán esti filmnéző kör nincs. Ha van, megszűnik.
Az emberi agy,lélek, szellem: véges. Azért tartanak maximum negyven perces prédikációkat, mert az ember ezen felül már összekever mindent, belefárad. Húsz perc pedig nem elég. A 35 percesek adják a jó eredményeket.
Az emberek ha nem kötődik valami minimum a pápához, nem érdekeltek a prívát, magán akciókban. A végén mindig azt sütik ki, hogy ki tudja milyen érdeke van benne ennek az embernek, hogy esténként filmeket vetít nekünk.
De persze nem kell nekem hinni. A fő az optimizmus...

Hanczur írta...

A hazaúton Péter bepakolt mindent a kocsiba. Gépet, vetítőt, táskát, és még beszélgettünk. Pár perc múlva a kocsmából hazatérő vendégek is csatlakoztak, és mindenkinek van filmje, amit szívesen közzétenne.
Nem tudom, miként fogja ez a 'klubélet' kinőni magát, de úgy látom, pl. ütközik a kóruspróba idejével. Ezen kívül a közízlést is el kell találni úgy, hogy hazatérés után is jusson valaki eszébe a tanulságból.
Nem is olyan egyszerű ez. Kell hozzá az 'egyenruha', hogy irányt mutathasson. Régen kellett a rendőr a forgalomirányításhoz, hogy az emberek többsége megszokja az (akkor még) új közlekedési szabályokat. Ma már él ez a tudás mindenkiben, nem kell a csíkos bottal hadonászó rendőr, csak aki megbüntet, ha észreveszi, hogy nem tartod be.
Itt működik az egyház. A református közösség is. Van katolikus is. Igaz, én csak Pétert ismerem. A fekete szoknyás oldalt nem. Az még csodabogár, bár ha majd lesz onnét is ismerősöm, változik a képem róluk.
De eltérek a tárgytól. A tél talán összehoz egy klubocskát, s a nyár szétfújja. Nyáron a virágok nyílnak, télen a klubok. Meglátjuk, hogy évelő, vagy egytéli növény lesz.