2014. december 14., vasárnap

Széna-szalma

Mi a fű, ha lekaszálják?
Szén a' .
Jásdi Kis Imrétől a tudás. Tőle hallottam, és annyira tetszik, hogy másnak is elmondtam. Mert ugye ez egy ősi magyar tudás. Ha más nyelvben is így van, az sem baj. Mert szén az, és a szén az fontos.
A szalma már újabb szó lehet. Tegnap Feri elmondta a különbséget. A búza szára. Vastagabb szál, mint a fű.
Tegnap kaptam belőle sokat. Jolikáéktól fát, Pétertől pedig sok-sok száraz füvet. Mert azt a mélymulcsos játékot én is meg akarom csinálni. Hogy 30cm magasan betakarom a talajt, és abba ültetem a krumplit. Ferinek nem volt egyszerű a traktorral feltolni a pótkocsit a csűr mellé, de sikerült.
Egy pótost már elhoztunk, a másodikra már nem jutott idő. Visszavittük, majd megrakom, és akkor hozza haza Feri.
Egyedül úgyis lassabb leszek.
Bár este jött Lali a videojáért. Gondoltam, segíthetne pakolni. Mondtam, még este megnézem a magnót.
Reggel kilencre beszéltük meg.
Fél tízkor még nem volt itt, hát elvittem hozzá a videomagnót. Csak a kutyával tudtam megbeszélni bármit. Rábíztam a szomszédra, adja már be neki.
Mondta a szomszédja, hogy még nem nyitotta ki az ajtót. De akivel beszélgetett, megerősítette, hogy még kocsmában sem volt.
Most még fűtögetek, aztán jön a saját tévém. Megjött a sortrafó hozzá, és valami nem kerek. Beraktam tegnap este, de nincs nagyfeszültség. Amelyik átütött benne, azzal lenne, mert folyamatosan húz, és ég a szigetelő anyag.

5 megjegyzés:

MJ írta...

Alaposan be kéne nézni Lalihoz!

Muzsi Attila írta...

Én nagyon nem érzem ezekkel a szavakkal való játékot, így visszavezetni a múltba és ezzel a logikával, hogy eleink már direkt az anyag elemébe láttak s éreztek, ez nekem nagyon sántít.
Mintha volna egy ilyen irányzat, hogy mindenáron össze kell kapcsolni múltunkat valami sejtelmes ősi tudással és elfelejtett bölcsességgel, mely megvolt miközben faekével és nyolc ökörrel szántottunk, közben feleségeket agyba főbe vertük, gyermekeink nevét nemhogy nem tudtuk, hanem nem is ismertük, mert örökké hódítottuk a világot...

Hanczur írta...

@->MJ
Nem zavar, mert nem volt baja a magnónak. Nemrég csináltam, és mondtam, hogy öreg a motorja. Ha hosszabb ideig nem használja, nem tudja felhúzni a szalagot. Költeni nem akart rá, tehát ha naponta használja, akkor öntisztulása van, és nem oxidálódik a kommutátort. Ha nem, akkor így jár.
Most is csak be kellett járatni egy kicsit.

@->Attila
http://www.kincseslada.hu/magyarsag/e107_files/public/KissDenes_Babel_Utan.pdf
Itt egy könyv. Még most találtam, és akár le is tölthető.
Szerintem nem kell minden időszakot összefűzni a nyelv pontos értelmezésévvel.
Amikor rábukkansz egy ilyen szálra, és felfedezed magadnak, örömet találsz benne.
Tudom, hogy a bibliát többen olvassák, és mindenre ott találnak megoldást.
Az egy könyv. Talán 2-3000 éves. A szavaink ennél jóval idősebbek.
Folytassam?
Majd bejegyzésben, ha újabb szépségekre bukkanok.

MJ írta...

Nem erre gondoltam. Hanem : -"Mondta a szomszédja, hogy még nem nyitotta ki az ajtót. De akivel beszélgetett, megerősítette, hogy még kocsmában sem volt."- erre a mondatodra. Remélem megkerült!

Hanczur írta...

Ma reggel már találkoztam vele. Szabadkozott, pedig csak azt kérdeztem, megkapta-e a magnót. :-)
Fát hoztak neki, és megemelte magát.