2015. március 9., hétfő

I... gazságok

A hét vége nyugalmát a fa hozta. A meleg lehetőségének begyűjtése.
Péter takarítja a papkert kerítését. A  korábban elburjánzott vadszőlőt halomra hordta, majd jutalmat igért, ha elégetem :-) de nem tartottam rá igényt, csak konok megoldóként egy öngyújtóval elértem a célom.

Közben beszéltünk, hogy nekem a következő nagy tervem a faaprítékoló készítése, mert ez a biotömeg is elkomposztálható lenne.
Kissé gunyoros megjegyzését, hogy hányan melegedhetnének ennyi tűztől azonnal a magam javára fordítottam. Összekötve az Edittől hallottakkal. Mégpedig, hogy viszi a parazsat a kályhába.
Ő más tüzelő berendezésből, de nekem ott volt a kipárolgott izzó szőnyeg, és azt vödröztem bele a kályháimba.
Este így nem kellett a begyújtással hosszú időt tölteni. A négy vödör parázs még másnap is langyos volt estére, és a kihamuzásnál is találtam parázsló darabot, azaz két begyújtásra volt elegendő az ötlet.
Vasárnap pedig elültettük Nufi damaszkuszi rózsáját.Már ha jól jegyeztem meg a rózsa fajtáját. Eddig a padfeljáró lépcsője alatt várta a tél végét cserépben. Budafokon is a lépcső alatt telelt.

Én pedig aprítottam a gallyakat. Nagyjából a felét már feldolgoztam a kupacnak.
Az ujjnyinál véknyabbakat arasznyira metéltem, és elfurikoltam a komposztdombra. Ha megvagyok, behányom földdel, és naponta meglocsolom. Kíváncsi vagyok, elég lesz-e a nyár a felbontáshoz. Illetve a hőmérséklet méréséhez beledugok egy kazánhőmérőt.
Ma nem fejeztem be a feldolgozást, és szerintem holnap sem leszek meg.
Minél közelebb vagyok a végéhez, annál lassabb a folyamat.
Közben kitettem a hangfalat, és Bakos Attila és Dr. Varga Tibor előadásait hallgattam.
Mindkét embert nagytudású előadónak tartom, és magyarságunk gyökereinek kutatója, ismerője.
Vajon melyikük igazsága van közelebb a valósághoz? Közelíve a témához, hogy István a saját népét rondán megritkítva lett a nyugahoz simuló államalapító, vagy hős országmegtartó nagy ember.
Bakay Kornél - ezt nem tegnap hallgattam újra - olyasmit mesélt, hogy István ráérzett arra, hogy a keleti mentalitásunk már nem tartható fenn ebben a körzetben, ezért csatlakozott a római központhoz.
Tóth Gyula kinyomozta a történelemhamisítás mozgatórugóját. A különféle időszámítások ide-oda csúsztatásával egyszerű összeadás kivonás segítségével kiejthetők az egymásba illeszkedő történetek. A legjobb időmeghatározó eszköz még ma is a bolygóállásokat figyelő csillagászok feljegyzése.
Rábukkantam még Fabsanyo blogjára, és akárki is ez az Erdélyben alkotó figura, - majd ha többet tudok róla, azt is elmondom - elvarázsolt. Esténként ő az 'altatóm'. Szintén a középkor történelmében búvárkodik, és találja meg az ókorba visszahazudott történéseket.
No meg a legkönnyebben érthető előadóm. Jásdi Kis Imre új filmjét is megnéztem. Újabb eredményeiről beszél.


4 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Azt én is megértettem faluhelyen, hogy az ágakkal foglalkozni butaság. A paraszt messze nem olyan bölcs, mint ahogy szeretnénk mi bloggerparasztok ezt, viszont elkezdve onnan, hogy erőt spórolva többet tudnak kaszálni mint mi mindent beleadva, és le tudják venni csak a hasznot a természetből, abban nagyon jók.
A magunk fajta persze filót csinál a komposzt dolgából is. A paraszt egyszerűen eléget mindent...Annyit ő is tud, mi a profit.
Amit nem szeretek ezekben az ősparasztokban, hogy eléggé fatalisták. Ha öntözés nélkül nem lett semmi, azt mondják rá, az idén nem lett semmi. És ezzel letudják. Ha meg látnak egy okoskodó, ügyeskedő, próbálkozó városi verebet, megmosolyogják, hülyének nézik.
Azt mondta nekem az egyik látván a virágjaimat, hogy szépek a hagymáim. Azért humor érzékük van...

Hanczur írta...

:-)
Engem mindig a lehetetlen dolgok vonzottak. A könnyű játékokat kihagytam.
Ezalól talán csak a sakk kivétel. Nagyapa állandóan megvert, és a harmadik matt után már más játék után néztem.
Persze ma már belátom, hogy művészet, vagy inkább alapos tudás kell a vesztes állást is megalkotni. Nem a győzelmi mámor irányította nagyapát sem.
A módszere pedig az volt, hogy minden bábumat leszedett, és úgy adott mattot.
Neki is a legkisebb erő befektetése volt a módszere.

MJ írta...

Elolvastam az új tűzgyújtási rendeletet is. Értem én, de azt nem állítom hogy teljesen egyetértek vele. Nem minden való a komposztba és nem mindenkinek van kályhája. Pl.: mi legyen a fertőzött növényi részekkel?

Hanczur írta...

Gondolom, ha a fertőzést antibiotikummal nem lehet kezelni, és a növény elhalálozott, akkor krematoriumba kell szállítani, ahol megfelelő hőkezeléssel eltávolítáják a felrtőzést.
A kályhákat pedig védőoltással látják el.