2015. december 14., hétfő

Megnéztem a Szun Ce írást

Elérhető a MEK oldalán.*
Én is kötelezővé tenném az áltaános iskolákban a tanítását. Rövid és lényegretörő.
Nem lesz ettől még katonaközpontú a társadalom, csupán kötni kezdi a körötte lejátszódó eseményeket a saját helyzetéhez.
Mikor kell becsukva szemét valaki után menni, mert ismeretlen terepen csak a szerencsében nem érdemes bízni. A szerencse mindig kevesebb, mint a tudás nyújtotta biztonság.
De azonnal felszedni minden morzsáját a tudásnak, mert az ember feje rendszerez. Ha nem mindig tudatosan, de még álmában is.
Jásdi Kis Imre előadásából számomra  szépen kiderül, hogy az Eurázsiában föld alá igazított vízből lett szénhidrogének zöme a közelkeleten kerül elő.
Az energiakörforgásból azonban a szén megkötve műanyag szemeteinkként kivonódik, a földfelszín átalakul, és mi emberek kihalunk. A folyamat pedig exponenciálisan gyorsul.
Mindez a földön ki tudja hányszor már le is játszódhatott. A közetekben simán megsemmisül a finom mintázata a korábbi társadalmaknak, s kutatásuk még érdekekbe is ütközik.
Ha nyelvészeink például nem a tőlünk különböző nyelvek rendszere alapján akarnák megérteni a sajátunkat, több elemző agy több összefüggésre bukkanhatna. A ragozó nyelvek felépítményeire gondolok.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez a számítógépes világ csak létrehoz olyan csoportosulásokat, akik fittyet hánynak az akadályokra, és egymásra találva génbank módjára őriznek meg vad 'növényeket'.
Az életképes csíra pedig csenevészen is szárba szökken itt-ott.
De van rá állati példám is.
A mára teljesen kikopott kendermagos tyúkokat vissza tudták tenyészteni.
Nem a tudománnyal van itt baj. Az csak a rendszerezett tudást jelenti. Nem a tudósokkal. Ők csak egy részterület ismerői.
A részeket összekapcsoló irányító erő nem a természet. Vagy aki vallásos, annak isten.
Pedig vissza fogunk kerülni a természet uralma alá, mint már sokszor visszakerültünk.


*Szun Ce: A Hadviselés törvényei
(Nufi rámpirított, hogy nem írtam meg, mi várható a kínai szerzőtől, de az előző bejegyzésem csak az orosz fickó előadását linklte, és ott hangzottel a hadvezér neve. Ráadásul nem is kifejezetten háborúról akartam beszélni.)

Nincsenek megjegyzések: