2016. január 20., szerda

A meleg kályha hamarabb begyullad

Budafoki túrám miatt a másik szoba nagyon kihűlt.

Napokig tart tisztességesen befűteni, de itt Nufi fűtött rendesen. Ez pillanatok alatt begyújtható.
Tegnap ujjgyakorlatként János akkutöltőjével szórakoztam. Kibányásztam valami 24V-os 4A-es tápból NDK-s tirisztort, ami lehet, hogy szovjet, csak latinbetűs. Kiforrasztottam minden félvezetőt. Az UJT helyettesítő kapcsolás is már nyugati tranzisztorokkal működik. Amikor a korábbit elhozta, akkor adtam neki ezt a töltőt, mert elronthatatlannak gondoltam.
Az előlapon a csatlakozó szorítók elferdültek. Szerintem nem húzta meg eléggé a csavart, és attól melegedett.
A lényeg, hogy elemezve a kapcsolást, lehet, hogy jó készüléket javítok, mert csak akkor ad ki töltést, amikor akkumulátort lát a sarkain. Ha nincs indítófeszültség, nem dolgozik.
Én meg abból indultam ki, hogy nagyon zörög a tranzformátor. De az terhelés nélkül is.
Vissza fogom építeni az eredeti tirisztort, és úgy is kipróbálom. Csak valami lemerült, de legalább 10V-ot még kiadó akkut kellene kerítenem.

Tényleg, nem is meséltem még, hogy Berger Lacitól kaptam egy noteszgépet. Lenovo. Borzasztó lassú volt, nem működött a tapipadja, meg érzékeny a kijelzője. Egy kis mozdulat, és nem látszik a képtartalom.
Az egér BIOS faillsafe beállításra visszatért, a Vistát SuSE linuxra cseréltem, a kijelzőt még nem bántottam, de jó kis masina ez. Még 19V-os adapter kell hozzá. Egyenlőre Nufi FujitsuSiemens gépéről átraktam, azzal működik.

A bicajom is elhoztam. A lámpája letört, az javítható. viszont a kedvenc bringakomputerem, az Aldis Bikemate beadta a kulcsot. Az jobban fáj.
Valakit kell kerítenem, aki jár Aldiban Bp-n, hogy vegyen nekem egy újat. Hátha... hátha.


A kacsáim megismertek.
Ma reggel a csámpásabbik asszonykát szeretgette a gácsérja, és annyira multitaszk működött... miközben dúlt a szerelem, folyamatosan szürcsölte a vizet a kis kádjukból. Biztos nagyon felforrósodik, kevés a külső hűtés. :-)

4 megjegyzés:

MJ írta...

Mert a meleg kályhában jobb a huzat. :)

Hanczur írta...

Érdekes, én nem tettem huzatot a kályhába. Csak fával fűtök. :-)

Moon River írta...

Nem úgy van a meleggel is mint a pénzzel? Odamegy, ahol már van...

Hanczur írta...

Valószínű. Lehet, hogy gazdag vagyok? ;-)