2016. január 28., csütörtök

paradicsommag


Állítólag a paradicsom és paprika magot már most el kell ültetni január-februárban, hogy palántát nevelhessek. Kérni fogok Mari nénitől, neki mindig szép van, és saját magot fog, nem boltit vesz. Illetve Nóri igért még Nufinak, és ha nem leszek nagyon pofátlan, akkor az övéből is kérek.
Ha kiveszem a rádiót az ablakból, oda elfér pár dobozka, és kipróbálhatom, hátha nekem is sikerül.
Még az egyetemen dolgoztam Leskó Pistával, és nagymamának akkortájt vettük a telket Szirmabesenyőn, és az öltözőnkben sok kis palántát öntözgettünk, de már nem emlékszem, lett-e belőle termés.
Ha havat gyűjtök, akkor az olvadékból öntözve természetes vizet kaphat. Vagy a kútvíz lenne jobb? Majd kiderül.
Az biztos, hogy a csapvizet nem szabad, ezt már megtanultam.
A bab-kukorica párosítást is ki akarom próbálni, de nem felszántott, csak bottal kilyukasztott földbe dugva. Ez azt is jelenti, hogy kis területen lesz a próba.
Ha kész vagyok az erősítővel, ma megforgatom a komposztdombozt, hátha lelek annyi földnek valót, amiben a palántázást elkezdhetem.
Egészen feldobódtam, amint a katétercserén túljutottunk. Béla ismét új csövön pisilhet.
Már csak a nyakmerevedésem kell valahogy kikezelni. De hát nem lehet minden tökéletes.A második klipp a Tánc az ördöggel, és Attila blogjára szántam, csak nem tudok még egyszer kommentelni.
Fontos mert ezt a címet már többen is használják, és nincs benne a dobszóló, pedig az lett volna a fontos.

A zene érdekessége még, a HÉT műsora szignálja is volt.

6 megjegyzés:

Nóra írta...

:) kicsit? nagyot? N

Hanczur írta...

Igen. Kicsit és nagyot. :-)

Nóra írta...

ok. megbeszéltük :)

Hajni írta...

Szerintem a Te hozzáállásoddal csak sikerülhet a paradicsom projekt :)
Apósom évtizedeken keresztül úgy nevelt paradicsomot, hogy a saját termésű paradicsomból magot fogott, pohárkákba ültette - volt, hogy 100-120-at is, jó arányban meg is maradtak - és a szoba ablakában tartva öntözgette.
A Férjem úgy emlékszik, hogy gondban volt amikor korán elültette, mert nagyra nőtt és kiültetni még nem merte a fagyok miatt.
Sok sikert!

Makka írta...

Állott víz is jó. De a legjobb a felforralt állott víz.
A paprikához elég meleg kell lennie a földnek (25 °C körüli), hogy szép palántája fejlődjön. A paradicsomnál meg arra kell vigyázni, hogy ne nyurguljon meg hirtelen, mert akkor eldől, túlöntözni sem szabad, mert akkor kirohad a töve, de azt is tudni fogod, mert szintén eldől. Azt nem kell meleg helyre rakni.
Kíváncsian várom majd, mi lesz a növényeiddel.

Hanczur írta...

Köszönöm a sok jótanácsot, és a magokat is! még egy napot hagyom olvadni a komposztdombot, mert csak a teteje engedett fel. (... ránézésből, vagy hogy legyen mivel indokolni az időhúzást...)