2016. február 12., péntek

Egyre később elég begyújtani

Pedig még február van.
Jól is esik a meleg, meg azt is mondta Magdi szomszéd, hogy ha elindul az élet a fákban, és később jönnek a fagyok, nem lesz termés megint.
Tavaly még annyi szilva sem termett, amennyit megettünk volna.
*****
Feritől kaptam tavaly egy Orion CTV265K tévét. Valami hibája van, mondta, és eddig félreraktam. Most pedig előhúztam, pihenenésképpen. A húsz éves magyar tévé egy csattanással indult. A hideg pára lecsapódott, és először ki kellett belőle porszívózni a porral együtt.
A tápjában láttam felhólyagzott festékű ellenállást. Reméltem, hogy az szakadt meg, de teszi a dolgát, és csak a kép volt halott.
Szines csíkok Y jel nélkül. A világosságjel nyomozása már a KF modul videokimeneténél megállt. Átmentem modulért a másik házba, de nem hozott változást. A szkópom vált gyanússá.
Megszakadt a mérőzsinórban a soros ellenállás. Gondolom, hogy 50 ohm.
Átkötöttem.
Utána már tudtam nyomozni a jel után.
A lényeg, hogy a TDA5510-es szorzódemodulátor állt meg. A régebbi modulok TDA5500-zal készültek,(Van olyanom is) de az meg nem váltott át a video kapcsoló jelre.
Tehát a három belevaló újabb modulban volt egy darab 5510 jó, és még az első KF tranzisztor is valamelyik rossz volt. Kapott újat.
Még video kábelt kell gyártanom hozzá, mert a gyári madzagon a DVD-ből kijövő kapcsolójel csak 5V, és 12V kellene. Ezért a DIN aljzat belső lábán kijövő 12V-ot kell egy átkötéssel visszafordítani, és akkor lesz jó a kép.
Közben kihűlt a szoba, és megraktam a kályhákat. Nemsokára a madaraknak is takarodót fújok, és Irénkénél adok enni a kutyának is.
Hogy szalad az idő!

Nincsenek megjegyzések: