2016. május 27., péntek

Attila kever

Talán ő a legötbbet olvasott bloggerem. Mármint őt olvasom a legtöbbet.
Végignézem, mit küzd a hangok értelmezésvbel, mert edizon módszerrel próbálgat és megtalálja, hogy neki mi jó.
Most éppen a hangfalak bellső madzagolását vallatja, és biztos kilyukad valahol.
Erről rögtön az jutott eszembe, hogy a próbákon minden zenész a színpadról halknak hallja a saját hangszerét, és tolná a potit felfelé.
A monitor hangfalak biztos ezért kerültek fel a deszkákra anno.
Gyerekként én is mindenfélét kötöttem mindenhez, és egy öreg rádió hangszóróját beledugtam a centrifugába, és teljes hangerővel megkergettem a Queen megrázunk téged c. számát, és úgy dobogott a szívem, mintha koncerten tomboltam volna végig Freddyékkel a számot.
De volt még hangélményem boltban is. Ott pedig egy Sanyo magnót kötöttek a Dán rádiónak ismert Gdansk receiverre, és valami nagyobb ládán áltt a motyó. A Black Sabbath Ironman c. száma volt a bemutató. Miskolc belvárosában a Ravill boltban. Hihetetlen borzongató élmény volt.
Talán katonakoromban jutottam el Budapestre a BNV Beag pavilonjához, ahol akkusztikus hangszer hangja csalt a studiómagnó mellé.
Ma már pszichoakkusztikus élménynek hívom. Több volt benne a rácsodálkozás, és jóval később döbbentem rá, túl 30-on, mi az igazi hang.
Gábornál laktam albérletben, és születésnapom, vagy névnapom ünnepeltük. Meghívtam több embert. Hajder Ági hozott magával gitárt, és este kiültünk a teraszra. Ági ráérzett a megfelelő akkusztikai pontra, és énekelt nekünk. Gitár és énekhang. Elvarázsolt.
Sem erősítő, sem céltudatosan berendezett süketszoba nem kellett hozzá. A terasz beton, járólapburkolattal, Ági háta mögött üveg erkélyajtó, de gyakorlatilag üvegfal, mert a terasz felé több nem nyitható üvegtábla is volt.
... és milyen a világ, divatba jött az unplugged zene.  Pedig nem voltunk sokan azon az estén. Csak kisebb társaság.
Még ez sem biztosíték az élvezetre. Templomban is hallgattam már orgonakoncertet és kórusművet 'gyufaszállal kitámasztott' szemhéjakkal. Éppen csak nem akudtam bele.

S akkor áttérnék a hangszórókra.
Attila helyében nem venném ki a hangváltókat. Ha már mindenáron egy-egy hangszórót akar kiismerni, akkor a hangszóró adatlapjáról megnézném, melyik tartományíban működik. Keresnék hozzá olyan hangszert, ami annak a sávszélességébe, s annak is a középtartományába fér bele. Az erősítők szinte minden tartományt képesek megszólaltatni. Ezt akkora dobozba gyömöszölném, amiből ugyanolyan hang jön ki, mint amit a hangszerből hallottam.
Én, és nem a zenész.
Megpróbálom elmagyarázni, hogy miért.
Egy tubás a hangtölcssér alatt ül, és bár a legközelebb a hangforráshoz, a tölcsér a néző-hallgató felé mutat.
A hegedűs közvetlenül kapja a húrja hangját, s a rezonátor nem csak a dobhártyájába, de a koponyájába is átrezgeti a hangot, mert hozzászorítja az arcát a művész a hangszerhez.Mindenki mást hall.
Még a karmester is más hangképben hadonászik, ha gyakorolnak, mint amikor tele a nézőtér.

Szóval egy hangszer, egy hangszóró. Nem kell sztereo.
Ha két hangszer, két hangszóró és két erősítő. Háromnál három, négynél négy.
Minden csak a példa kedvéért. Ez két sztereo erősítő és négy hangdoboz.
Négsávos hangfelvételt studióból talán lehet szerezni, de számítógépes korban talán lelet letölthetőt is találni. Legjobb lenne persze saját felvétel.
Aztán lerakosgatni ide-oda, hurcolni a foltelt, és sokszor-sokszor meghallgatni ugyanazt.

Valami biztos kisülne beőle.

2 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Egy ismerősöm virtuális szintetizátorokkal bibelődik, azt mondta, tudja, hogy van sokkal profibb és ingyért letölthető, de ő is akar csinálni egyet. Így akarok én is egy saját elképzelésű mixer monitor rendszert. Aztán ha nem jó...nem lenne első, se utolsó nem bevált kísérletem. Viszont a dolgok menete izgat és roppant lefoglal, eltereli a figyelmem az összeesküvés tervektől, amikbe úgysem tudok beleszólni, csak beleőrülni...
Élvezet lenyomozni a nyáklapon az erősítő útját, valahogy újra éreztem a fiatalkori reményeim ízét, amik persze az élet realitásában felhígult, köddé foszlott..s ha valamit bánok, az ez...miért hagytam, hogy így legyen?...

Hanczur írta...

Végülis ez a lényeg. Olyat kell csinálni, ami 'nekem jó', és másnak nem árt.
Ja, és ne legyen feltűnő. :-)

Egy kicsit eljátszottam a gondolattal, hogy mit csinálnék másképpen.
Az eredményt pedig kíváncsian várom.