2016. november 26., szombat

Sértődötten

... leálltam a bloggal pár napra. Válaszoltam egy hosszabbat Moonriver-nek, és elveszett.
Visszahozhatatlan, bár a lényeg itt toporzékol most is bennem.
Hol jól esik, hogy tüzeskedhetek naponta, hol úgy érzem, túl sok időt töltök el vele.
A meleg az meleg így is, meg úgy is.
Persze keveredik a napokban olvasott marhasággal, hogy a háztatásokban keletkező por már nagyobb mennyiségű, mint az ilyen-olyan üzemek által levegőbe bocsátott szennyező anyag.
A fatüzelésből a levegőbe kerülő korom simán visszatér a környezetbe az első esővel, és semmiféle szennyezést nem okoz. A fák-füvek újra beépítik a szervezetükbe.
A diesel járművekből kikerülő korom biztosan szennyezőbb ezerszer, mert az ásványi olaj finomításkor hozzáadott adalékai és a hengerekből,  dugattyúkból kikopó és a korom szemcsére ragadó részletek biztosan nem olyan tiszták, mint az elégetett tüzifa pora.
Az fel sem merült bennem, hogy a közeljövőben elfogy a gáz, mert biztos vagyok benne, hogy nem érjük meg.  A mi korosztályunk még nem.
Fa pedig később is lesz, valóban, de az ára is oda fog szökni, ahol a mi keresetünk-nyugdíjunk nem lesz rá elegendő.
Az adminisztrációt meg pont arra találták ki, hogy a kiválaszott réteg-osztály-csoport... nevezzük bárminek, a karhatalmon keresztül hozzájusson.
Volt már itt ötvenes évek, amikor a parasztság éhezett. A hatalom mindig is hatalom. El tudja venni azt, amire szüksége van bármi áron.

Tényleg! Ezzel is összefügg az elmúlt két napom olvasmánya, és mivel minden út Rómába vezet, ez is Erdélyhez kapcsolódik.
Szatrmári Jenő István könyve A MAGYAR FORRADALOM IGAZ TÖRTÉNETE volt az indító. Ezt a könyvet E.S. Fischer néven adta ki, és a Türk Attila álnéven írott másik könyvét rendeltem meg a jogtulajdonostól, de nem küldi. Elkezdtem nyomozni, hátha máshonnét, a NET-ről vagy antikváriumból hozzájutnék.
A nevére hozott találatok között bukkantam rá: a KAPU c. folyóirat búcsúztatta három írásával a halott újságírót, és ha már kapu, gondoltam megnézem, mit lehet még olvasni. A régi számok megtalálhatók a folyóirat honlapján. Az első számban pedig ismerősnek tűnő írást találtam többet is.
Azóta eltűnt az első szám, mert a honlap fejlesztés alatt van, de van 2016-os több is.
Hiszen ezt olvastam már 1984-ben. Ha jól emlékszem. Pacepa önéletrajzából is  volt benne részlet.
Nosza, rákerestem. Le is töltöttem. Mintegy 360 oldalnyi tömény hazugságáradat. Nem a volt tábornok hazudik, csak leírja, hogy miképpen működött Csauseszku rendszere. Nem tudom, mit hagyott ki, vagy mit toldott hozzá, de ha így működik a világ, - mert miért lenne másképpen - akkor időről-időre meg fog jelenni egy szervező zseni, és maga alá kényszerítve egy közeget élet-halál uraként viselkedik a szűk környezetében és megleli, divatos szóval  bevonzza  a hozzá hasonszőrűeket Arafat, Kadhafi, Tito... stb.
Biztos visszatetsző, hogy zseninek tartom, de ettől még elítélem. Nem csak formálisan. Belülről.
A könyv maga élményszerű is. Egy ember a saját fiatalságát és felnőttkorát írta bele. Ez az élmény akkor is megfog, ha úgymond ellenünk dolgozott.
No és a sztereotípiák, amiket őrzünk itt belül....
Az oláhokról szóló első híradások arról szóltak Erdélyben, hogy lopósak, és össze kell őket terelni egy kisebb területre, egy megyébe, és ott letelepíteni. Hogy melyik árpádházi királyról hallottam, most nem jut eszembe.
Erre a csauseszkui Románia gazdasági élete arról szól, hogy a világ műszaki fejlesztő országaiból hogyan lehet az ügynökeikkel összelopkodni a tudást licencvásárlások nélkül. Felsorolta a könyvben a Leopard II tankot, a német fejlesztést. A francia tankot, a R12/Dacia alapmodell mellett az összes továbbfejlesztést, a Citroentől lekoppintott tudást,  a dán sertéstenyésztés kilopott elaltatott malacait, a kanadai nukleális erőműveinek terveit, az északamerikai hibridkukoricák gyűjteményét....
Ja, és mindezt egy javarészt Magyarországtól leszakított területen.
Meg lehet ezt valaha is emészteni?
Mert a franciák nem haragudtak meg rájuk, és az USA most is hozzájuk telepít rakétarendszert, és Obama táviratban gratulált a román egyesülés évfordulóján.
Úgy tűnik, az eszközök cserélődnek, de az ember nem fejlődik. Vagy inkább hátrányára.
A román állam nem az erdélyi ásványkincsekre fejleszt ipart, és csiszol rá elméket, mert nem látok itt a Loganon kívül más iparterméket.
Az emberek onnét is - mint kis hazánkból - a jobb megélhetés reményében mennek 'nyugatra' másod-harmadrendű személyzetnek.

Hát nehéz lesz itt összehangolni újra a népeket szent korona nélkül, vagy valami erőszakos egyház nélkül. Újabb Atilla vagy István kell, de olyan, hogy attól kolduljunk. Mert ez a Kárpátok ölelte terület csak összehangolva lehet kánaánná. Megosztva elnéptelenedik.

3 megjegyzés:

Moon River írta...

Ezt a légszennyezéses badarságot én is olvastam. Persze...a tüzeléstől!! Akkor miért van nyári napokon olyan szürkeség, hogy az ég kékjét már nem is látni, ha vízszintesen nézek??! Mindig kell valami maszlag, azt előbb elhiszem, hogy gond lesz a fával. Nem erőműveket kell etetni vele, az biztos. Bocs, de leragadtam ennél, fontosabb a forradalmaknál.

Hanczur írta...

Ezért mindenképpen jobb itt Komjátiban. Amikor a hegy tetejéről lenéztem a falu felé, a Bódva völgye belátható része legalább egy Miskolcnyi sík. Az egész területen egy dolgozó traktor hangját lehetett hallani, és egyetlen Ikarusz haladt az úton.
Nem volt porfelhő.
Most, fűtésszezonban sem fullasztó a levegő, pedig a pára megáll.

MJ írta...

Az írás lényege a háztartásokban elégetett szemét (pl.: műanyagok, ruhafélék, stb.) miatt keletkező légköri szennyezés volt. Az nem kérdés, a jó minőségű tűzifa nem szennyez.