2017. február 27., hétfő

Nekem nem kéne

Sokat gondolkodom, és akivel megbeszélem, senkinek nincs rá szüksége.  Nem érzem, hogy udvariasságból mondják.
Ez a csatorna.
Sokat hallgattam biztos Országh Józsi bácsit, és olvastam az írásait, de igazolja az itt élő közösség is, hogy a nincs kolerajárvány, ilyen-olyan fertőzés. A fénykorához képest negyedére zsugorodott falu termelte szar simán elbomlik a környezetben, és a talajvízbe ásott kutak sem mérgezők. Ezt András, a Kassáról idetelepült szomszédom is megvizsgáltatta Kassán és János is Miskolcon.
Ivóvíznek alkalmas.
Ehelyett majd végigássák a falu utcáit, és EU pályázatból fognak a nehéz gépek: kombájnok, traktorok alatt gyorsabban tönkremenő útburkolatot alkotni.
A csatorna csatlakozási pontig ugyan ingyenes, de az udvarokat végig kell túrni a házak orrát kímélően jó hátul ásott emésztőkig. Ez sem lesz 2 Forint.
Ezután, hogy a rezsi is csökkenjen, a befolyó víz mennyiségét 1,75-ös szorzóval adják majd előre láthatólag. Még 'rendesek' is, mert Szilason ez kétszeres szorzót jelent.
Tehát a sok kényelmetlenségért cserébe drágábban vásárolt vizet elviszik, azaz csökkentik a talajvíz szintjét. A folyószabályozás miatt minden kútban csökkent a vízszint, és a katolikus templom oldala is állítólag ezért repedt meg, és kellett újjáépíteni. De ez lehet csak pletyka is, ám az összegyűjtött szennyvíz koncentráltan jelenik meg valahol veszélyes hulladékként, és csak gyűlik-gyűlik... A problémafenntartó probléma kezelés egy újabb eleme készül.
Péter azt mondja, hogy esélyem sincs ez ellen tenni.
A polgármestert megfélemlíti a vízművek, mert a lakossági fórumra hívó papíron egy idézett törvényrészlet arról szól, hogy környezetterhelési díjat kell fizetni, ha nem köt rá valaki a kiépült hálózatra.
Pedig csak a kiépültre. Itt pedig nincs olyan. Nem véletlenül. Az itt élő populáció jóval a környezet lebontó képessége alatti mennyiségű trágyát, szennyet termel. Ráadásul az átlagéletkor is 60 fölötti. Sokan használják az árnyékszéket. 
Ha betartva a törvényt, erre szavazást írnak ki, és tisztába teszik, hogy a talajterhelési büntetés mai törvény szerint még nem jár érte, akkor talán megkímélhetnének minket egy környezetromboló befektetéstől, ami ráadásul pénzkidobással is jár. Hangulatjavításképp egy körkép Bódvaszilas dombjáról.

2 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Ajaj...ha ez felénk történne egy ilyen faluban, az azt jelentené, hogy minim negyed évszázadig a faluban nem lehet közlekedni a félbehagyott gödröktől, sáncoktól, mert megszoktuk, hogy ha valaminek nekifognak, valahol biztos elakad a finanszírozás. Ilyenkor az embernek egyértelműen az jön le, hogy a pénzt lenyúlják és valószínű a kutya sem ellenőrzi őket. A lakók meg csak morognak, de mivel politikailag le vannak testelve (ősrégi szervezkedési mód), ugrálni nem mernek.
Az valóban értelmetlen, hogy egy öregedő faluban elkezdjél modernizálni. Elvégre az a szennyvíz elmegy valahová, ahol nem biztos, hogy organikusan visszaépül a természetbe, hanem lehet valahol egy falunyi helyen fog bűzleni és rohadni.

Hanczur írta...

Szilason is eltartott egész nyáron, amikor csinálták. Már ha jól emlékszem.