2017. július 21., péntek

Hogyan is fogjak hozzá?

Körbejártam ma pár embert, hogyan kell egy szomszédommal szót érteni.
Elég homályos így, de belevilágítok, mi is a kínom.
A 22 szomszédjaim meghaltak, s a fiuk örökölte a házat az udvarral. Még gondolkoztam is a megvásárláson ideköltözésünk előtt, de jobb helyet találtunk a 33-ban.
Az új szomszéd nem költözött be, csak pár birkát engedett el először a gyümölcsösében. Nekem az a házam háta mögé esik.  Később szarvasmarhára váltott.
Egyszer már tavaly vagy tavalyelőtt lehúzták a kerítésem, de Laci bácsi megfoltozgatta, és dühöngött a sok légy miatt.
Mondtam neki, hogy ez falu, itt állatot is tartanak. A szomszéd pár deszkával meggátolta, hogy a kerítésig jöjjenek a bikái, hát nem szóltam. Jobb a békesség.
Ugyan próbálkozott, hogy kéne neki a kertem, de mondtam, hogy a fiatal gyümölcsfáim közé nem engedek állatot.
A másik szomszédjában  is kárt tettek a marhák, hallottam róla, de gondoltam, rendeződött a dolog.
A napokban viszont újra lenyúzták a kerítésem, lelegelték a málnásom, és eltörték a budi mögötti vasbetonoszlopot is.
Ezt már nem hagytam szó nélkül. Megkerestem a tulajt, hogy hozza rendbe.
Ő azt mondta, hogy rövidesen elviszi a marháit, de még iszapos a kútja, várni kell.
Mondtam, engem nem az érdekel, hogy mi van az ő portáján, ha krokodilokat tenyészt, és nem csinálnak nekem kárt, az sem zavar. A málnám kinő, de a kerítésem nem. Azt állítsa helyre.
Ma megkerestem a nénit, s megkérdeztem, mit intézett anno köztes szomszédunkkal. Nem nyugtatott meg.
Elmentem a polgármesterhez is, hogy ő mit intézett, hiszen nála is pattogott az ügy.
Hát ő is tudja, hogy már majdnem kész az új tehéntelep, várjak egy hetet, és utána intézkedjek a jegyzőnél. Nem az ő hatásköre. Ő ebben nem tud segíteni.

Jól kezdődik.
A következő találkozásunkkor rá fogok kérdezni, milyen határidővel állítja helyre a kerítésem.
A következő lépésem, ha nem hajlandó, akkor tértivevényes levélben közlöm vele, hogy megbízok egy vállalkozót a helyreállítással, s a számlát benyújtom neki. Természetesen erről kap másolatot az önkormányzat és a jegyző is.
Nufi nyugtat, hogy nem kellene összeveszni senkivel, de azt sem hagyom, hogy semmibe vegyenek.
Addig is reménykedem, hogy a pesszimizmusom vaklárma.  

4 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Jóska bácsi szokta mondani nekem, hogy sajnos testvéreket és szomszédot nem tudunk választani.
Nekem olyan szomszédom van, aki deklarative a saját tulajdonomra áhítozik és meg van győződve, hogy idő kérdése csak. Deklarative üzentem én is a pletyka médián keresztül, hogy nem reménytelen számára, de valószínű a valaha legdrágább ingatlanja lesz és valószínű rámegy élete.
Azért én sokszor elgondolkodom, hogy egyes emberek honnan veszik azt a hatalmat magukra, hogy nekik minden szabad és lehetséges mindenféle következmények nélkül?

Hanczur írta...

Ez az ember csak nemtörődöm. János szerint csak buta. Nem a hivatalos utat keresem, és nem is akarok fenyegetőzni. Egyszerűen azt puhatolózom, hogy miképpen tudok rá hatni. Tudod, az ember alapjában véve jó. Ha ezt nem kérdőjelezem meg,akkor talán békés megoldás is lehet belőle.

Moon River írta...

Az egyik legnehezebb kérdés a szomszédság. 9 éve költöztünk ide, sokat szenvedtünk a 3 m-re levő kőkerítés túloldalán), trágyadombtól. 7 húsmarhát nevelt a szomszéd, plusz disznókat. Mindezt ebben a régi, keskeny, zsúfolt telkeken. Szerintem nem arról van szó, hogy nem lehet, hanem a hogyanon. A trágyát megfelelően tárolni kell, legyek ellen védekezni stb. Faluból jöttünk, volt, hogy 3 anyakocánk is volt. De sem a szagot, sem a legyeket nem szerettem, inkább tisztán tartottam a helyüket. Mi sem mentünk sokra sem a vitával, sem az önkormányzattal. AZTÁN EGYSZER CSAK NEM VETTE ÁT A SZOKÁSOS OLASZ MEGRENDELŐ A BIKÁKAT ÉS FÉL ÉVIG TOVÁBB TARTOTTA ŐKET. elúszott A HASZON. azóta LEGALÁBB BIKÁK NINCSENEK. a DISZNÓÓL MELLÉ PEDIG FÁKAT ÜLTETTEM AZ ÉN OLDALAMON. rövidesen TÁN A SZOMSZÉD OLDALON TARTJÁK A LEGYEKET.

Hanczur írta...

Ez úgy hangzik, mint egy istenítélet.
Engem azzal piszkáltak, hogy fényképezzem le azt a dágványt, ahogy tartja az állatait, és küldjem el az állatvédőknek.
Értelmetlen. Cinege perből eljutnánk a vendettáig. Nekem a nyugalmam ennél többet ér.