2017. augusztus 11., péntek

Mindjárt itt a vihar

Vagy csak Budapesten? Majd meglátjuk. Enyhül ez a forróság.
Ma is csak egy valamit tudtam megjavítani. Azaz befejezni.
Nádaskai srác hozott egy szürke rádiósmagnót. Nem szól. Leégett a trafója. Pár nap múlva meglátogatott. Megmutattam neki labortápról.
Rövidesen hozott két hasonló méretűt.
Az egyik 12 Voltos, a másik 15.  Ez a kütyü 4,5-ről megy. Három ceruza elem táplálja, vagy a leégett trafó. Arról nincs adatom. Kiválogattam a trafóimat, de egy sem jó.
Amit Csaba hozott, a nagyobbat szedtem szét és abból tekertem le a 15V madzagját. Eredetileg úgy terveztem, hogy csak kifűzöm a fölösleges drótot, de nem sikerült. A lakkozás keményen a helyén tartotta.
Így viszont megnyílt az út a bifiláris tekercselés előtt. Jól hangzik, mi? Azt jelenti, hogy két vezetékkel tekerek egyszerre. Így két azonos feszültségű tekercsem lesz. Kétutas egyenirányításhoz csak két dióda kell, nem négy. Ma már a két dióda olcsóbb, mint a réz, de régen fordítva volt. Viszont ebben a rádióban eredetileg is kétutas egyenirányítású volt a táp.
Amikor először letekertem egy adagot, és visszavasmagoltam, 10V-ot kaptam.
Utána újból kivasmagoltam, és kikötöttem a drót végét a csatornához. Hátrálva tekertem le. A konyhaajtóig értem. Visszasétáltam a másik véghez és így kaptam pont két egyformát. Nem kellett számolnom, hány menet, csak egyenletes maradjon és feszes.
Egy I mag marad meg. Az összes E visszakerült. Büszke vagyok magamra. Az utolsó I-nél törött volt a tekercstest. Ott nem erőltettem.
Na most jött a neheze. Nem fért be a rádióba. Épp csak egy kicsit volt nagyobb.
Újabb  keresgélés dugasztáp burkolat után.
Nem volt üres. Csak előlap vagy kupak. Gondolkodtam gyógyszeres fiolán, mert az elég masszív, de nem túl szép.
Előkerült egy csengőreduktor teteje. Az alja nem. Tejplexiből fűrészeltem rá. Valami polc maradványa. A sarkai letörtek, ezért dobták ki. Még Budafokon szedtem össze  lepke antenna távtartónak. Nagyfrekvenciásan jó, de ide is elég masszív lett.
Még két kivezetést kellett alkotnom a hangfalakhoz. Nincs Jack dugója, kérte, hogy forrasszak bele lengő vezetéket.
Ezt is tévéből kivett vezetékből ekecseltem össze. Videoton demag tekercs hozzávezető madzagja volt.
Közben másodszor ment végig videóról a Mefisztó c. film.  Üzemeltetek egy tévét. Nézni nem kell, csak tesztelni. Hallanám, ha hibázna.
Szeretem ezt a filmet. Hendrik Höfgen figurája teljesen emberire sikeredett.  Egy vidéki színészből lesz a Berlini Állami Színház vezető színésze. Szorgalmas, számító, hibázik és minden lében kanál. Hol a szocialisták között keresi a sikert, majd a hatalomnak nyal. Amikor pedig sarokba szorulva érzi magát, a kis embert húzza magára, hogy ő csak egy színész.
Ha jól sejtem, azt akarja sugallni a film, hogy nem lehet CSAK színész valaki. A média kötelez. Az a propaganda eszköze. Ha nem áll be a sorba, kitörik a nyakát, ha beáll, akkor később.
Hatalomváltás mindig van.
Na, ezt már ma megkérdőjelezem. Hatalomváltás nincs, csak az előretolt bábukat cserélgetik.
 

2 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Képzeld, mikor elment egyik bérlőm, itt hagyott egy rakás lejárt kasszagépet, temérdek külső táppal. Van ott 5V-os trafó is. Én ledcsíkok megvilágításához használom ezeket az egyébként kemény tápokat, mikor valamiféle logót eszkabálok. Ilyenkor örvendek, hogy nem dobtam el őket.
Sajnálom, hogy nincs időm forrasztgatni, nagyon szeretek pepecselni. Az orgona is minden nap rám kacsint, pedig egy napos munkadíjamból még itt Déván is vehetnék jobb orgonát. Pedig milyen élvezetes lehetne forrasztgatni és megszólaltani a halálra ítélt elektrónikát.
A kasszagépek fiókjait leszereltem és azt tervezem, hogy egy polc alá szerelem őket, mert kivéve azt a relés mechanikát csak ujjnyomásra nyílik és csukódik, sok apróságot bele lehet pakolni, helyet se foglal, hajolni se kell érte...

Hanczur írta...

:-) Ezért a rádióért 100Ft-ot nem adtam volna az ócskapiacon. Komolyan. A srác megígérte, hogy segít összeállítani a kocsibeállóm ácsmunkáját. Eddig nem rajta múlt, hogy még nem áll. Nekem jön közbe állandóan valami.
Persze ha felszívom magam, ma lerakhatom az alapkövet.Csak 1m mélyre ki kell bővítenem, az üregét.

A pénztárgépek itt is cserélődtek, és Jánostól kaptam pár adaptert. 7V-osakat. Csak az rádióhoz nem való, mert nem 50Hz-es, hanem kapcsoló üzemű. Olyan zajt termel, ami elnyomja a vételt.

Ma még szétkaptam a leégett trafót is. A csévetest nem bírta a meleget, és megrepedezett. Elszakította a kivezetéshez felhúzott belső szálvéget.
Sajnos így sem tudom megjavítani, mert a cséve porrá válik érintésre. Ilyen vékony csévét meg csak műanyagból lehet fröccsönteni.
Megy valamelyik dobozba, és vagy biztosítékszál lesz belőle javításkor, vagy később szemét.
Vagy ha nagyon sok időm lesz - ami nem valószínű - akkor papírból ragasztóval alkotok rá valamit.
Illetve tekercselés próbamadzagnak is megfelel.