2018. január 18., csütörtök

1-2 nap szabadság

Vagyis most magamnak dolgozom.
Kezdtem a törött sámlimmal, és folytattam az oszcillátorokkal.
Elsőnek Junosztból kikerült csatornaváltót izgattam be. Egyik megy, másik nem.
Jött a Vega rádiómagnóból kiemelt hangolóegység.
Harmadik áldozatom egy valódi deszkamodell.
Attila írja sokszor, hogy a román tengerparton nyaral, és dobol és kever és egyebek, én meg ilyesmire nem is gondolhatok. Mások az adottságaim. Viszont az időről időre jelentkező javítanivalók között az enyém elmarad.
Indult azzal, hogy a csatváltó VHF sávon mászkáló jele az új szkópom gyanússá tette.
A Vega állomáskereső is mászik.
100MHz környékén ez nem lehet 20MHz különbség. Ráadásul a frekvenciamérőm sem akarta mutatni a jelet.
Előhúztam a régebbi 100 megás magyar szkópot. Őt is javítani kéne, mert hol van fókusza, hol nincs. A nagyfesz modulja 'rohad'.  De a lényeg ott is látszott, hogy valami nem az igazi.
Rákerestem a jutubin a VHF oszcillátor szóra, és egy rádiószerelmes fickó deszkába vert szögeken épített fel működő oszcillátort.


Ezt ki kell próbálni!
 Szögem van, pozdorjám is, és pár alkatrész az egész.

Jelentem, sikerült.Bár nem ragaszkodtam az eredeti alkatrészekhez, amilyen tranyó a kezembe került, és az átblokkoló nyolc és fél pikós kondit is kukactrimmerként állítottam előAz első kisrádióból kiszedett AM oszcitranzisztor 180MHz környékén pörgött fel.
Méregettem, nézegettem, és a tekercset mozgatva 200 mega fölé is fel tudtam vinni. Akkor a szkópom már letiltogatott, és a tranzisztor osztott emitter ellenállására rakva a frekvenciamérőt nyugtáztam, hogy nem csal a szkóp.
Ekkor rátapintva a 100 megás szkóppal is láttam a jelet.  
Tudom, hogy ez már nem mérés, csak indikálás, de kezdem megszeretni őt is. Pedig eddig inkább volt csalódás, mint öröm vele.

A jutubis előadó nagy bétás tranzisztort javasolt, hát arra válogattam, de nem jött be. A kis kerámiatokos oszcitranyó huszon valahányas bétával remekül pörgött, s hogy ellenőrizzem, beletettem 2N3866 valószínűleg kapcsoló tranzisztort. Az sem túl nagy áramerősítési tényezőjű.
A lényeg, hogy 400MHz-en pördült be.
Ez már nem szkóppal, csak a frekvenciamérővel látható, de visszahúztam 300MHz környékére.Minek ez a játék?
Adónak. Vagyis rádió ellenőrző műadónak. Nincs teljesítményigény, és a vályogfalon nem lép ki, nem zavar másokat, de láthatom, hogy  a skála mit fog az elején és a végén.
Közeleg a Pacsirta (AR612) rádióm felújítása. Na meg a Péteré is.

Aztán jött az újabb ötlet. Van műadó autóba. 3 dolllárért Kínából.
Megrendeltem. 1 hónap, és kvarcpontos ellenőrző műadóm is lesz. De addig élvezkedem egy kicsit a szögekre forrasztott játékszeremen.

Természetesen a hóhányás nem marad ki. Sőt, ha a tavaly előtt ősszel kifizetett tüzifánkat szombatra ígérő emberke valóban hozza a két köbmétert, azzal is lesz tennivaló.

Nincsenek megjegyzések: