2018. január 7., vasárnap

Már egy hét elmúlt az évbőlMegjöttek alkatrészek, alakulnak köröttem a világ dolgai. Fűtögetek, sétafikálunk a téli tavaszban. Újra tojnak a japán tyúkok, és mindenféle előadás jelenik meg a jutubin, lassan elfogyasztom az első Móricz könyvet is.
Nufi ma is morgott a sétánkon, hogy sáros lesz a gumicsizmája, és hogy őt nem kell lefényképezni, pedig várják, hogy legalább egy fél kisujjat mutassunk magunkból is.
Lefényképeztem a kisujjam. Mások kérése mindig fontos volt.
A fókusz inkább a tájon, de ez az én kisujjam kisebbik fele. :-)
Bella porszívójához kergetek motort. Széttört a csapágyháza. Csakhogy az általános motorok mind nagyobbak, nem jó bele az olcsó. A kínai legalább 30 nap, amíg idejön, a kis hazánk kereskedőitől rendelhető legalább 15 ezer Ft, de ami a legjobban hasonlít a töröttre, arról nem írják meg a méreteket.

Ma még átmegyek a bringautánfutóm kerekéért, mert ragasztani kell a belsőjét. Megint van új gumiragasztóm, hátha végre ez megfogja. Már többször nem sikerült, most meg rá akarom hőlégfúvóval melegíteni is. Karácsony táján néztem laminátor címszóval ilyen videot... már ha jól jegyeztem meg. Hatékony volt a fűtés.

Begyújtáskor szoktam olvasgatni az újságokat. Az Észak Magyarország jár anyuéknak, és a rejtvényeket is kitépkedem belőle.
Most megakadt a szemem egy tót néven. Bozena Nemcova.  Egy oldalas cikk felső felén egy férfi fényképe. Alul pedig az írás.
Nem tűnt a fickó túl nőiesnek, s rákerestem a NET-en az írónőre. No meg a legtöbbet emlegetett és megfilmesített könyvére, a Nagymamára. (Babicka, ha jól jegyeztem meg, de az orosz babuska szóból is következtethettem volna rá.)
De elkanyarodom, és Nufi kedvenc költőinek egyikére akartam kanyarodni. Fodor Ákos írta, hogy :
"NAGY tisztelője VAGYOK"
 Az cseh néni életéről vajmi keveset tudtam meg a cikkből, inkább a képen látható bácsi mesélte el az életét. A cikk pedig a Búza téren felavatott emléktáblának mián született. 150 éve halt meg. Asszonyi nevét Nemec (Német) urától kapta, s a monarchiánk dobálta őket ide-oda egy rejtegetett Kossuth kép miatt. Így került Miskolcra is
Életrajzi adatait a wikipediáról lestem ki.
Onnét a 'fejlett' tót tudásom is. Mármint a Nemec nevet szótárból kerestem ki.
Ilyen bennragadt szó volt a Chrenkova is. A szótár egyik szerzője. Bújtam a lapokat a chren után, mert találkoztam már vele. Nem volt benne. Akkor fejből kell.
Torma.
 (Megjegyzem, visszafelé benne van. Magyar-szlovák oldalon meglett volna.)
Anyuékkal voltunk egyszer Tescoban pár éve Szepsiben, és ott segített valaki. Helybéli.

Ma is elbűvölt Takaró Mihály új előadása a kultúráról. Lelkesedése töretlen, imádja, hogy taníthat.

2 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Picit pontosítok:
NAGY tisztelőd VAGYOK
(Egy “hommage” röntgenképe)

Anyway, hol a sok-sok tájkép?

Hanczur írta...

Köszönöm.