2018. március 21., szerda

Csak egy kicsit megijedtem

Nem túl jó halál megfulladni,
Az utóbbi időben egyre nehezebben gyulladt be a cserépkályhánk. Büdös is volt. Bár három éves fához értem a fáskamrában, mégis füstölt, mintha nyers lenne.
A kéményt kitakarítottam most ősszel is, és nyugodtan vettem tudomásul, hogy a birtokbavételkor első takarítás után vödörszám kivitt korom nem keletkezett, csak félvödörnyi egy-egy évad alatt.
De a kályha alján a két dugót is kivettem, és ott is kiporszívóztam.
Marad a kivezető cső. Az viszont benn van a falban. Nem kivehető, mint a vaskályhák csöve.
A másik kályhának lebontottam a tetejét, amikor kitakarítottam. No meg az a konyhai füstölő ajtón keresztül is takarítható. Ott beférek én is a kéménybe.
Halogattam a hálószobait, hogy fűtési szezon után szedem le a tetejét, de ma annyira dőlt vissza a füst, hogy megszámolni nem tudtam, hányingerem támadt.
Állítólag a szénmonoxid miatt elhalálozók szörnyű kínok között fulladnak meg, és összehányják magukat, erejük meg nincs elmenekülni.
No ez jutott eszembe, amikor feltéptem az ablakot szellőztetni, és Béla szobájából könyöknyi távolságban a tisztító lyukon keresztül beértem a hálószobai kályhánk fali csatlakozójába.
Hoztam is be a kéményseprő kefét, és mindjárt felszabadítottam a huzat lyukát.
Nufi persze nem dicsért meg, hogy összekormoltam az ingem és pulóverem, de ilyenkor legyintek, mert pulóverem van több, életünk meg csak egy. Neki is, és nekem is.
Kifelé csak két maréknyi kormot tudtam kiszedni, de befelé biztos többet toltam. Az már a takarító lyukon fog távozni. A kályha aljában van hely, elfér a következő kotrásig.
Előkotortam a kínai anemometert is. Igaz, hogy nem mutat értéket, mert rosszat küldtek, de a felfűtött kályha szívólyukához közelítve megpörgette a propellerét.
Sajnos nem túl érzékeny. Hideg kályhában nem fordul, ezért is nem rendeltem újra. Most viszont rezeg a léc, és lehet, hogy befektetek 6000Ft-ot, a komolyabbra.  

2 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Nem vicc ez a dolog...olvastam volt, hogy a régi ablakok azért jobbak a moderneknél, melyek teljesen zárnak, annyira, hogy gyakorlatilag nem enged át levegőt, mert azok valamennyit zárva is szellőztettek, mert van egy ilyen, hogy óránként hányszor kell cserélődjön a levegő egy szobában. A kémények arra is szolgáltak, nemcsak a füstöt kivinni, hanem biztosítani ezt a levegő cserét. Az állandó, csendes huzat és a nem tökéletesen záró ablak kiviszi a használt levegőt. Azért nagyon fontos, hogy a kémény jó legyen.
Amikor a kéményt építettem, mivel kilenc méter magasra kellett építsem, belső átmérőjét 25 cm-re alakítottam, formát csináltam és betonnal öntöttem. Két ilyen lyukat húztam fel egymás mellé. Akkoriban túlzottnak vélték mások, de ma is áldom konokságomat, mert amióta az megvan, több mint tíz éve, bajom nem volt. Alól mindkét lyuknak jó nagy ajtókat tettem, azon kaparom ki minden évben a kormot, évente jó fél taligával. Tükörrel szoktam nézni, hogy visszaveri e az eget. Mindig szép karikát látok, ami azt jelenti, hogy szárazon ég el minden, bármit égetek el.
Bizonyosodjál meg róla, hogy jó a kéményed, mert te tudod mit kell tenned, de ha veled valami történik, akik maradnak nem tudják. (Egy ideje azt figyelem magamnál, hogy mit hagyok ilyen formán örökséget, és biza néha elkeseredem, hogy ha kinyuvadok, az enyéim azt se tudják mit hol kell megnézni.)

Hanczur írta...

Nekem is az a fontos, hogy az égéstér szép szürkére kiég mindig. Nem fojtom le a tüzet, csak a kis parázsra zárom rá az ajtót, de a szelelőlyukat nem zárom le.
Viszont a kéményseprés egy lépéssel bővül ezentúl. Itt is bele kell nyúlnom a kályhába hátulról.
A kotró rugós szerszámot akkor is megjárattam benne ősszel, amikor nem láttam lerakódást tükörrel. Már csak a pókhálók vagy madártollak miatt is. Budafokon még akáclevelek is hullottak be a kéménybe. Itt nincs benne levél.
A huzatot ősszel gyertyával ellenőriztem. Ha bezárom a nagy ajtót, és a tisztító ablak alá teszem a gyertyát, akkor el kell hajlani a lángnak. Ez megvolt most is, de ennél pontosabbra akarok váltani.
Ha megjött a mérőke, még akarok vekkerből kivett fogaskerékből is csinálni érzékelőt. Kis tömegű és papírlapátokat ragasztok rá. A csapágyazását is kimentem. Az nagyobb légmozgásnál összehasonlítom a műszerrel, és remélem, érzékenyebb forgót tudok alkotni a légmozgás megfigyelésére.
Az ablakaink régi faablakok. Már gittelni is kell őket, mer ott is szellőznek, ahol nem kéne.
Budafokon is csak akkor cseréltem hőszigeteltre, amikor már benn volt a cirko, és lebontottam a cserépkályhákat. A gázkazán pedig a régi konyha, azaz a műhelyem falán volt. Nem a szobákból fogyasztotta a levegőt.
Abban pedig fontos tanácsot adtál, hogy tanítsam meg Nufit is, mert én sem leszek örök életű, és ki tudja, ki él tovább.
Bár ahogy én ismerem, nem maradna itt. Inkább beköltözne egy városba.