2018. április 8., vasárnap

Hol is a kazetta?

Megleltem. Bár nem volt egyszerű.

 Jól eldugtam. No meg az egyik oldalán van apu felvétele, és a másikon Bachmann Turner Overdrive. Erre meg már nem emlékeztem.
Tegnap éjjel megnéztem az ingyenes felvevő programot,meg igyekeztem a C Media AC97 után nézni, de csak bénázásokról szóló cikkeket találtam, nem a használatról.
Illetve a jutubin van egy néhány használatról szóló video, de az nem kötődik hangkártyához.
Amit találtam, az az alaplapi hangkeltő chipeket nem tartja minőségnek.
Eddig én is tisztában vagyok vele. Viszont az én compact kazettás magnóval készült felvételem sem igazi minőségi hanganyag.
1976-77 táján készítette nagymama apunál, meg a kocsmában, ahol játszott. Gondolom Onkel Otto csehójában,
Nem is csak a felvétel gond, de a deck-jeim is több sebből véreznek. Az Akai nyávog, az Universumból elhasadt egy alkatrész. A Marantz csak kézzel belökött lendkerékkel indul, a Technics meg hol felhúzza a fejeket a kazettába, hol csak erőlködik.
Tavaly előtt vettem még egy Aiwa-t is a piacon, de abban nincs meghajtószíj.
Pedig valamikor nagy magnómániás voltam.
Hogy elmúlt...

És akkor számítógép.
Audacity nevű programmal indítottam.
Egyszerű kezelői felület. Eddig logikus, bár semmi extra. Nem találok rajta átvitelt módosító gombokat.
Még a két csatorna sem külön szabályozható. Mono felvételt raktam sztereo magnóba, és az egyik halkabb a másiknál. Panorámázni lehetne ide-oda, de annak nem látom értelmét.
Van még Philips és Creative Labs kártyám is, ami gondolom, jobb minőséget képes rögzíteni. No meg ha megtanulom ennek a progginak a csínját-bínját, akkor szalagzajt felvéve esetleg tudok kioltó csatornát rákeverni ellenfázisban.
Ez még a jövő 'zenéje'. Meg nem is erről fognak szólni a 8-10 órás mókanapok.
Majd megyek Attilához tanácsért. Igaz, nekem van pár elképzelésem még Linuxos matató proggikról is. A windowsos a Philips PSC706 kártyához muszáj. Azt nem ismerte egy Linux fajta sem, amikor vettem.
Az AWE32 már semmibe nem dugható. Nincs ISA busz a gépeken, vagy P2-es esetleg P3-as Pentium mellé kell bedugni. Így van a Gravis Ultrasound is.
A CT4750 is öreg kártya, de még valahol kéne lenni egy Audigi motyónak. Vagy az nem az enyém volt? Csak javítandó gépben volt?
Meg nem mondom most hirtelen. Még át fogom fésülni a dobozban sínylődő kártyáimat.
Sajnos Turtle Beach Maui is csak 486-os gépben muzsikált jól. Az meg hangszerkártya. Midizésre való. Rátölthető hangmintákkal dolgozik.
Bőség zavarának látszik. Nem az. Régen foglalkoztam vele, és ha  ismét dolgozni akarok, akkor win3.1, win95-98 és W2000 is kell. Ja, és már van öreg Mackintosh is. Az optimumot megtalálni rá fog menni a nyaram. Mármint az éjszakák, mert a a nappal másra kell.

Szerencsére az öreg kazetta jól tartja a szinteket. A magas hangokból biztos sokat veszített, de apám tangóharmonikájának nem volt - a felvételemen - sok nagyobb frekis összetevője.
Visszahallgatásnál a 10 és 12kHz-es összetevőket le is vettem nullára. Ott nincs semmi, csak a szalagzaj.
Ő már nem fog nekem újat játszani. Az utolsó németországi utamon pedig nem volt nálam hangrögzítő. A studiófelvételét pedig az utolsó kazettájáról egy gyorsmásolós kétkazettás förmedvényen vette át, és még a vége is lemaradt. Mondta, hogy jó az nekem úgy is.
Vacak érzés visszagondolni erre a jelenetre.

Nézegettem az Aliexpressen még keverő dobozokat, amit DJ-knek ajánlanak, és USB-n kapcsolódik a PC-hez. Nem lenne túl drága, de majdnem biztos, hogy fölösleges.
Még két megszerezhetetlen felvételem van.
Az egyik P-Mobil, amit a miskolci Ifi parkban vettek fel Csák Csabiék középiskolás korunkban, a másikat pedig az egyetemen rögzítettem Berki Tamás koncertjén. Az előzőt Maja magnóval, az utóbbit egy német - talán az is Universum - hordozható kazettás géppel. Nem minőségi felvétel, de jó emlék. Ráadásul Polimer kazettán van, ha jól emlékszem, és az nem volt német minőség. Remélem, maradt még mágnesezett felület rajta. :-)

Még jár az agyam egy olyan megoldáson is, ami kis fejlesztést igényel.
Mono magnóhoz kifejezetten kis zajú lejátszó erősítőt építeni mai műveleti erősítővel, és új fejjel leolvasni a kazettát. Akár FET bemenetet építeni, és a korrekciós hálózatot esetleg SMD alkatrészekkel kivarálni, minek nincs számottevő induktivitása. Bár álmodik a nyomor, mert ahogy a mai nap a Medion gépen két 10 perces próbafelvétel készült el összesen, a magnóépítés projektje ennél sokkal több energiát igényelne.

Csak látom, mit küzd Nufi az öreg rokkával, és szerintem ott is lesz pár esztergálnivalóm.  Az ékszíjfeszítő mechanika elfordul, a lendkerék tengelyét tartó elem mozog, a hajtókar súrolja a tengely C lakú csonkját és a lendkerék sincs  egy vonalban az orsóval.
Leginkább az egészet újra kellene építeni. A három éve száradó tűzifából több elemet meg tudok majd esztergálni, csak legyen hozzá elég időm is!
 Szerintem egy másikat fogok összetákolni, és ha sikerül, akkor öröm, boldogság, ha nem, akkor tudja használni a régit.

Lassan illenék behozni a kimosott és megszáradt számítógépházat, és ránézni arra az Audigi 2 panelre, hátha előkerül.
Megnéztem a NET-en a fényképét. Ilyenem van... csak megleljem!
Mekk van!

4 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

A jó átvitelre egy relatíve jobbacska hangkártya nem árt, sajnos ezek a beépítős kártyák nem megfelelőek igényesebb felvételre, másolásra, nem értettem miért, valószínű a frekvencia tartomány átvitele miatt és a késleltetés miatt. Feleségemmel saját átalakítású 4 sávos magnóra vettük fel zenénket ezelőtt 25 évvel, amikor ismeretlen volt számomra a digitális világ, aztán hányattatott életünk elszotyogtatta a magnót. Egyetlen sztereó másolat maradt meg, de kőkorszak jellegű minőségben. Mikor felfedeztem az mp3 világát, már nem emlékszem milyen progival, ilyen mp3 lejátszónak volt egy felvevő opciója, na akkor digitalizáltam.
Nem volt hitem, azért nem törődtem azzal a magnóval és szalagokkal, pedig bezzeg a mostani stúdiómban szépen fel lehetne dolgozni azt a négy sávos demot. Hiába a sok jó ketyere, ha gyenge a jel. Csak konzerválni lehet a gyenge, zajos jelet. Alakítani, javítani kevesebbet.
Az emlékeket viszont érdemes archiválni. Sosem lehet tudni mikor lesz rá szüksége az eljövendőnek. Ha más nem, legalább mint egy sírkő jelezze, hogy vótunk...

Hanczur írta...

Meggyőztél.
Végigmérem a hangkártyáimat hanggenerátorral és a képességeit is figyelembe veszem.
Persze nekem apu harmonikajátéka a legfontosabb. Az pedig már egy példányban bitekre bontva a wincseszteremen van.
A kocsmai felvételen van inkább kozmetikázni való. Egyrészt magnóról mehetett vagy nem tudom, milyen hangforrásból az aláfestő zene. Apu főnöke pedig lábasokon és fedőkön dobolt alá.
Ott azt a torz közép tartományt akarom visszább venni, és több sávos hangszínszabályzóval hallhatóvá tenni harmonikát.
(Közben meg üvölteni tudnék, hogy amikor hozzáérek a tapipadhoz, a noteszgépen korábbi részbe ugrik a kurzor, és értelmetlen szöveget írok.)
A számítógépen lévő hangfájlokkal már nem koptatom a kazettán őrzött mágneses réteget. Hallható különbséget így sem fedezek fel az eredeti és másolat között.
De van még középiskolában épített három sávos hangszínszabályzóm is. Monó, de nem is muszáj sztereo, mert elegendő, ha a két csatornából a jobb jelet kötöm a számítógép elejére. Egy forrasztás az egész.
Sípos Gyula Hifi erősítők építéséből tanultam anno, s mintha abban több sávos is volna.Egy LM324-ben van négy műveleti erősítő.Kettőben már nyolc. Azaz hét sáv és a nyolcadik közösítő erősítőnek használva csak RC tagokat kell válogatnom. Kondi és ellenállás akad még itthon.
Potméter is. 25K-ból újak is. Csak erre az értékre kell kiszámolnom az alapokat.
De mindez csak akkor, ha a keverő programokban nem lelek számítógépes megoldást.

Muzsi Attila írta...

Az audacity-n biztos találsz eq-t. ha netán több sávosra van szükséged, le lehet tölteni ingyenes eq plugint, én találtam egy 30 sávos hangszínszabályzót, nagyon jól működik, és amit imádok rajta, hogy vágásaival, emeléseivel tényleg csak az adott tartományok halkulnak, erősödnek, volt egy kongó hangja a pergőmnek egy adott frekin, gyönyörűen kiszívtam belőle, de aztán inkább megoldottam fizikailag, hogy ne kongjon többet... szkeptikus voltam a digitális stúdiózással szemben, de ahogy kezdem jobban felismerni a funkciókat, egyre inkább lenyűgöz...

Hanczur írta...

Az Audacity-nek van MAC változata is. Végre munkára foghatom az 'ezüst masinámat'.
A 30 sávos nem való XP-re, a Medion-on meg XP van. Ki kell sakkoznom a gépek helyét, hogy egyszerre többhöz is hozzáférjek, de azért dolgozni is tudjak.
No meg a magnóimat is áttakarítani. A motorok kommutátorát legalább leradírozni, hogy fémesen érintkezzen, ne kínlódjon elinduláskor.
Elvileg egy órajelhez képest megszámolható frekvenciát ki nyisszantani a számítógépnek talán nem nagy feladat. Inkább a programozó bravúrja, miképpen különíti el.
Letöltögettem a modulokat, már csak idő kell és kísérletezés. Azt meg szeretek.