2018. július 8., vasárnap

Nyafi

Új családtagunk Nyafi, akit Nufi Csikasznak akar nevezni. Majd kiforrja magát.





Ma már nem akarok magamról panaszkodni. Visszanéztem az utóbbi bejegyzéseket, elborzadtam.
Inkább ennek a kis kutyának a történetét mondanám el.
Nufi egy nap a Bélasétáltatásból hazajövet mesélt egy németjuhász kölyökről, aki a Malom utca egyik háza elől keveredett elé, és gazdátlan. Bár egy falunkbéli kereste a tacskóját, ez biztos nem az.
Indult a kérdés, kell-e nekünk kutya.
Nem igazán akartam csipes jószágot magam köré. Azt tartom, hogy ezek anélkül is működőképesek voltak évezredeken keresztül, és megint egy új adónem ránk.
A vacillálás győztes gondolata mégis a be kéne fogadni lett.
Csakhogy eltűnt. Mindenki látta, még a fodrász Kati műhelyébe is beszabadult, és szétszórta az összegyűjtött hajakat. De senki nem tudta, hová lett.
Aztán lett belőle kettő. A testvérkéje világosabb, és VUK módjára álló füleivel nekem is megtetszett.
De két kutya nem kell. Nufi meg nem akarta szétválasztani őket.
Szerencsére Erzsi néni a falu végén befogadta, és etette őket pár napig. Nufi feltette a fészre a fényképüket, s a VUK el is kelt. Kisfiú szeretett belé, elvitték.
Jó, akkor hozzuk haza mi a tekergőt.
Erzsi néni mondta, hogy beteg.
Nem baj, Nufi így is szereti.
Feltettük a bringára, és hazatoltam.
Másnap a kihívott állatdoki belenyomott négy injekciót, meg egy tablettát, és mondta, hogy kétesélyes. A szopornyica vagy elviszi, vagy nem. Szurkoljunk neki.
Eddig jól szurkoltunk. A naphosszat fekvő és nyifogó kutyus tegnap már eltépte az alkalmi pórázát, és körbeugrál minket. Éjszakára ráccsal zárjuk az ólját, s jókora kő kell, mert kifúrja magát, ha nem is tud visszajutni, akkor is.

2 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Sok egészséget a kutyusnak. A szopornyica az egy nagyon szar dolog, nem szokták túlélni a kutyák. Nekem kettő is elment volt. De drukkolok. Hátha mégis. Nagyon fontos, hogy ha bármikor kis kutyust fogadtok oda be, az első a mindenféle oltás, mert ahol a szopornyica felütötte a fejét, ott örökké megfertőződnek a kutyák. Sajnos...

Hanczur írta...

Eddig inkább malacként működik, mert mindent befal a macskaszartól az egérhulláig, ha nem vesszük időben észre, és ha kitesszük a kaját, úgy húz, mint egy alaszkai malamut. Teljesen megőrül, pedig meg kell szoknia, hogy a kaját csak engedélyre eheti meg. Nem akarom, hogy később megkapjon minket, amikor kihozzuk a házból az ennivalóját.
Nufi többször körbejárja vele a kertet, ha engem meglát, hanyatt vágja magát, és várja a simogatást. A pocakja már duplája az egy héttel korábbinak. Karácsonyra vágható lesz. Milyen íze van a töltött káposztának kutyahúsból? :-)