2018. augusztus 4., szombat

Feltörték a fészbúkomat

Eggyel több ok, hogy hanyagoljam. Vagy kiszálljak belőle. Ma nem eresztett be, pedig Nufit akartam tovább osztani. Valami zöld cipőket tettem közzé, és nála is megjelent.
Erre nekem semmi szükségem. Elég volt eddig is a blog és az e-mail.Chatelni is lehet egyszerűen a google alkalmazásával.

Jó hírem is van.Ismét két évig forgalomképes a Honda.
Cseréltem hátsó kipufogó dobot, két kézifék kötelet. Hátsó fékdobokat a fékbetétekkel és a rugókkal, stiftekkel együtt. Egy nap szitkozódó fetrengés között ismét rájöttem, leeresztett fékkötél mellett kell indítani a fékpofák távolságának alapbeállítását.
Természetesen olaj és szűrőcsere is, de a légszűrőt még nem cseréltem le. Elfelejtettem. Persze most nem nagyvárosi környezetben használom, tovább bírja.

A vizsgáztatáshoz Miskolcra mentem útvonalengedélyért. Biciklivel. Rekkenő hőség. Alig láttam a szemembe folyt csípős verejtéktől, de szombaton megérkeztem anyuhoz.
Igaz, hogy Szendrőládon szisszent az első kerekem, és leeresztett. Nufit felhívtam, mikor jön erre vonat, de hamarabb érkezett a busz, s felkéreckedtem Edelényig.
(Ezer köszönet a buszvezetőnek, mert felengedett!)
Ott pedig a bezárt üzletben még volt bringaszerelő, és minden folyhatott tovább. Két keréken értem anyuhoz 'haza'.
Vasárnap Zsarnai. Három embernek vettem szivattyút. A harmadik János, aki csak azért vett, mert mondtam, ha többet veszek, jobban tudok alkudni. Erre kiderült, hogy aznap lyukadt ki az ő szivattyúja. Most én voltam a mentőangyal.
Kapott még bolha elleni ampullás folyadékot Nyafi én pedig egy zacskó Cappuccino port.
Hétfőn még kegyetlenebb melegben jöttem vissza. Minden településen meglátogattam a vízcsapot. A fejem már az odaúton megfőtt, hát most feltettem rá a fehér pólómat, mint valami fityulát, és így a derekam környéke lett rákvörös.
Kedd reggel pedig nem volt meg a kapukulcs, rám dőlt a kapu bal szárnya, és leperegtek a bal hátsó kerekem anyái. Az utolsó keréken nem húztam meg légtelenítés után. Nufival légtelenítettem sötétedésig, aztán úgy jöttünk vissza a 33-ba.
Már szóltam a szervizbe telefonon, hogy nem leszek ott fél nyolcra. Kértem volna új időpontot, de megembereltem magam. Levettem a Trabi két kerékanyáját, s pótoltam az egy elhagyottat, de legyen nálam tartalék.
(Hármat megleltem, csak a negyedik szívódott fel.)

A két utazás most nem hozott nagy felismeréseket. Pedig a zarándoklatok erre jók igazán. Talán annyi érdekesség maradt meg, ami rám jellemző.
Egy himnusz dallama - mintha az amerikai lett volna- járt az eszemben, s rájöttem. Nem erre akarok pedálozni. Váltottam Zappa Joes Garage c. lemezén szereplő zenére. A címét nem tudom, de az egész úton végtelenítve játszotta az agyam.

Itthon kicseréltem az asztali gépemet egy másikra. Nehezen indul. régi Debian van rajta. Lehet, hogy a wincs lassú neki. SSD-re kellene cserélni, de most másra kell a pénz. Jóval drágábban kapjuk majd a tüzelőt.
De ha nem lesz új wincs, akkor is van másik, csak most semmi kedvem rendezkedni. Üríteni kell az elődjének a winyóját, viszont a többi is tele van.
Nem nyári foglalatosság.

Egyre többet sétálunk együtt a kutyával. Én délután négyet néztem ki naponta, de akkor még durva hőség van, s inkább 8 óra körül megyünk együtt körutunkra. Nyafi megeszik minden szart útközben. Mindegy, hogy gólya, tehén vagy tyúk szarta. Felveszi a madárhullát, a sörös dobozt.

Ha Bélával megyünk, akkor nem a Bódvapart, hanem az aszfalt célszerű. Tegnap nem vittük Bélát, de így sem jutottunk messzire. A Szőlőmáj fölött villámok cikkáztak, és hazakergettek.

Nufitól kaptam székely szótárat. Tényleg nem sok szót ismerek fel kapásból. Viszont megkerestem benne a sirít szót. Benne volt. Még Marián Gabinak a Falu c. írásából emlékeztem rá (Régi szép Bóbitás idők) és őt idézte a szótár alkotója is.
Nem kifejezetten száraz olvasmány. Erdélyi alkotók írásaiból idéz be szinte minden szóhoz. Van közte blogbejegyzésből, helyi újságokból és Tamási Áron regény is.
Ki gondolná, hogy 54 évesen magyar szótárat olvasgatok magyar létemre? :-) Mert a Czuczor-Fogarasi egy kicsit más. Avíttabb, s mai lecsökkent szókészletünk vissza-feltöltésére alkalmas.
Változom én is.

Pihenésképpen azért szétkaptam egy PS/3 játékvezérlőjét. A gyerek - akié - szétkoptatta benne a műanyag tengelyét a botkormánynak, és eltört benne egy rugót is. Hol találok hozzá belevalót, az még érdekes lesz.

Nincsenek megjegyzések: