2018. november 5., hétfő

Pontos volt


Időben érkezett meg a hangrögzítőm. Volt még némi hatásszünet is.
A postás lányt vártam a kapu előtt, kérdeztem, jött-e Rádiótechnika. Nem. Még semmi. El is ment, majd rövid idő múlva csöngettek. Nufi boltba ment Bélával, a kaput bezárta, és elvitte a kulcsot. A postakocsi állt meg újra, és most a kerítésen nyújtotta be a várvavárt csomagot.
Nyolc gígája van, és nem ivásra. :-) 48 óra fér rá a legjobb minőségű felvételben, 96 közepes, és 576 óra, gondolom vacak minőségben. No ezt az akkuja biztos nem tudná végig ellátni egy huzamban.
Megkaptam az SSD meghajtót is. Visszavásároltam, amitől tavasszal megváltam, csak most nem 120, hanem 240gigásat. Először SuSE linuxot akartam rátenni, de nem tetszett a gépemnek, hát visszanyúltam a Slackware distrohoz. Napokig nem is írtam semmit. össze kellett hangolnom a magyar billentyűzettel, és újra belakni a gépemet.
Ennyit a kütyüimről, mert itt az ősz, és itt van újra a favágás.

Két nagyobb mennyiségen vagyok már túl. A tegnapi nagyon megkínozta a vállam, ma pihenő napot tartottam, pedig be akartam pakolni a felaprítottakat. Van róla képem, mennyi egy napi munkám eledménye, illetve akkor még nem voltam meg a hasogatással, a délutáni aprítás  mellmagasságig érő kupacot eredményezett.


Közben megittam 4 liter teát, s izzadtam, mint tini koromban.
Most jó volna valami hangfelvétel, mi is járt az agyamban, bár inkább ritmus, valami zeneféle megy a fejbenjátszómban. Kötődik a csapásokhoz. A két kilós kapapács már gyűrődik, s két törött baltafejem is konyul, repedezik, de ők a legjobb ékek.
Egy körmöm bánja a műsort. Még nem jött le, épp csak elszíneződött, de csak idő kérdése.
Közben meglátogatott Laci, a polgármester csőfogóért, és jelezte, hogy az önkormányzat olcsón felaprítja, de nekem kell az edzés. Majd ha már nem bírom erővel, akkor jelentkezem.
A szellemi töltődő időm javát Kun Miklós sorozatával töltöttem. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem sorozatot vett fel a történésszel, és szinte hipnózisban hallgattam végig. Az öreg annyira élvezte a saját előadását, mint egy gyerek a játékot, kérdezgette a hallgatóságát, bírják-e még, folytassa-e. Gondolkodom, letöltsem-e, mert DVD-re írva jól jöhet később is. Ennyit nehéz feldolgozni, megjegyezni. A kutatási újdonság a szovjet-orosz archívumokból kigyűjtött, és oral history-nak nevezett gyűjtéseiből érkezett. Bár egy hosszabb időszak már nekem is jutott életem első felén ebből a korszakból, de más értelmezésben.
Pénteken itt jártak anyuék. A temetőre vittünk virágot. Anyu most is görcsökkel küzd, de nem folyamatos. Ezért mozdul ki otthonról nehezen, pedig a mozgás fél gyógyszer. Magamról tudom. Volt róla szó, hogy autóval hazavigyem, de addigra jól lett, és nekem sem volt most dolgom Miskolcon. Kihagytam ezt az utat. A favágáshoz pont ez a nem túl meleg és száraz idő a legjobb. Örülnék, ha tél előtt az összes tüzelő fedett helyen lenne.
Nézegetem a fákat, mert volna jó méretű, amiből a 22 kapufélfáját ki tudnám egészíteni, de hosszanti irányban nem tudok vágni az asztali körfűrésszel. A hasítás középen menne, de utána csak sugár irányban.
Leltem a jutubin 1958-as filmet a kétkezes fűrészek élezéséről. Van is itthon, még el is szórakozom majd a pontos beállítással, csak ki rángatná velem a fűrészlapot?
Attilának igaza van, hogy a régi eszközök, a múlt nem játék. A belőle kifejlődött mai technikák hatékonyságra kényszerítették az embert, és hobbi időtöltésként valaki elszórakozhatja a magáét, ám a másét nem.
Pétert még tavaly, a betegsége előtt kérdeztem, hajlandó volna-e kipróbálni velem a húzogatást, de azonnal lelkesen nemet mondott.
A szekere a parasztházából már nem fog kimozdulni soha, ha rajta múlik, és nekem is vannak visszautasított munkáim.
Tegnap Csaba hozott egy rádiót, amit 200Ft-ért vett, és megkért, forrasszak vissza rá két vezetéket.
A két vezetéket lecseréltem, mert olyan oxidált volt. Érzéketlen, vacak rádiója gerjedt a kiszáradt kondenzátorai miatt. Az állomáskereső és a hangerőszabályzó gombja ragasztott díszlapját már nem vettem le. Ha lett volna valami hasonló tudású rádió a kezem ügyében, neki adom. Most nem volt. Hagytam elmenni így, Még csak nem is pénz kérdése. Ingyenmunka így is, meg úgy is.Tanulom a nemet mondást az értelmetlen tevékenységekre.
Tanulom a nemet mondást azért, mert az én tüzelőm sem állhat esőben azért, hogy valaki harmadik tévéjét is azonnal megnézzem.
Vannak már eredményeim.  

Nincsenek megjegyzések: